Nyheter

Fint studentfirande på Kung Saga trots corona

Elever på en scen har tagit studenten

Studenten är en milstolpe för de allra flesta elever och en dag att minnas. Festligt, högtidligt och stämningsfullt och med många som är med och firar. I år är dock förutsättningarna annorlunda på grund av coronaviruset. På Nytida Kung Saga blev studenten den 5 juni ändå en fin och minnesvärd dag.

Mycket är sig likt och ändå inte. Ute råder försommargrönska, solen skiner och på torget står förväntansfulla anhöriga, men i små grupper och på behörigt avstånd från varandra.

– Här brukar vara fullt med folk, familjer, medarbetare och tidigare elever, berättar biträdande rektor Ulrika Stöllman.

I år är det glesare då antalet besökare är begränsat till föräldrar och syskon.

Livestreamar avslutningen

Innan utspringet på torget hålls avslutningen för de elever som tar studenten inne i Kungs Sagas stora sal. Stämningen är både festlig och högtidlig med tal av rektor, uppträdande av personalen och sång. Frukt, bär och bubbel serveras. Dock är där färre personer än vanligt och inga anhöriga får vara med inne på skolan. Men för att alla som vill ska kunna följa studentavslutningen sänds den via livestream på Kung Sagas instagram.

– Det är ett bra sätt för anhöriga och andra som vill kunna närvara. Vi gjorde samma sak i samband med den traditionella mösspåtagningen på Valborg, berättar skolans rektor Erik Rundcrantz.

Med undantag för den årliga studentmiddagen som tyvärr fick ställas in har Kung Saga trots coronapandemin under våren försökt hålla på sina traditioner. Om än på lite andra sätt än vanligt. Årets teaterföreställning fick ersättas med en virtuell föreställning och skolans öppna hus för nya elever blev digitalt. För de elever som inte tar studenten i år blir det som vanligt en skolavslutning den 11 juni men med tydliga avstånd.

– Eleverna har successivt vant sig vid att hålla avstånd, vi har märkt upp med kryss i matsalen och på andra ställen i skolan var man kan sitta. Nu är det ett förhållningssätt alla förstår och accepterar, säger Erik.

Viktigt att få fira stort

Studenten är både vemodig och glädjefylld menar Ulrika.

– Det är roligt att eleverna får sluta med en glädjefest. Det är jätteviktigt att det får vara så och att man får fira stort. Efter fyra år känner sig både studenterna och vi färdiga med varandra. Det känns bra att vi under de här åren har kunnat förbereda eleverna för framtiden och ett vuxet liv i samhället. Under våren har vi även haft ett framtidssamtal med varje elev där vi hjälper dem med en plan för arbetsmarknaden, daglig verksamhet eller fortsatta studier på lärvux.

– Många elever brukar också komma tillbaka och hälsa på oss och det är ju ett bra betyg för att de har trivts på Kung Saga, fortsätter Ulrika.

Men denna dag är det nog ingen som tänker på att komma tillbaka till skolan. För trots årets annorlunda förutsättningar är det glada och förväntansfulla elever som finklädda och med studentmössor på huvudet, vinkar från skolans balkong innan de en efter en ropas upp och får springa ut på den röda mattan. Var och en möts av blommor, skyltar, såpbubblor och naturligtvis av stolta föräldrar och syskon.

(Foto: Carl-Johan Lock och Hjalmar Ippolito)

Lyssna