Nyheter

Ett bra mottagande är viktigt när ett barn familjehemsplaceras

Två personer sitter utomhus

När ett barn eller en ungdom ska flytta till ett familjehem är det en stor händelse. Både för familjen och barnet/ungdomen. Här är några råd att tänka på för att mottagandet och den första tiden ska bli bra och barnet känner sig välkommet till sitt nya hem.

6 saker att tänka på:

  • Förbered hemmet för en ny familjemedlem – se till att barnets rum är iordningställt och sängen bäddad, häng upp en egen handduk i badrummet och avsätt en plats vid matbordet.  
  • Möt upp redan ute vid bilen när barnet kommer – presentera familjen och visa bostaden så att den nya familjemedlemmen känner sig välkommen.
  • Gå en promenad i närområdet – visa var skolan, affären och busshållplatsen finns så att barnet/ungdomen får möjlighet förstår var hen har hamnat.
  • Tänk på att en familj som levt ihop i många år har oskrivna regler – glöm inte att förklara dessa för den som flyttar in, till exempel att i den här familjen sätter alla in sin tallrik i diskmaskinen efter maten, var och en hänger upp ytterkläderna på sin egen bestämda krok i hallen.
  • Ha tålamod och avsätt extra mycket tid för att ta emot barnet – ofta vill man ge mycket och har gjort sig en bild av hur det ska bli, men skynda långsamt. Ge barnet tid att vänja sig vid sin nya familj och nya situation.
  • Var nyfiken på vem den nya familjemedlemmen är – låt barnet få berätta om sig själv, sin historia och vilka erfarenheter hen har med sig.

Lyssna