Nyheter

Dagliga verksamheten Da Capo gör ett viktigt jobb på äldreboendet

två kvinnor kramas

På äldreboendet Villa Tärnö förstärks den ordinarie personalstyrkan med extra hjälpande händer – varje dag. Dagliga verksamheten Da Capo finns nämligen i samma hus och deras deltagare hjälper till med allt från vaktmästeri till omvårdnad.

– Vi får väldigt bra recensioner av personalen på Villa Tärnö, säger deltagaren Kasper.

Anna har läst till vårdbiträde och assisterar personalen i omvårdnaden av de boende. Kasper hugger i där det behövs och gör alla möjliga vaktmästarsysslor. Sandra är bra på ordning och administrativt arbete. Arbetsuppgifterna för de nio deltagarna på Da Capo anpassas efter varje individs intressen och styrkor. På ett äldreboende är det aldrig brist på sysslor, snarare tvärtom. Da Capos extra hjälpande händer är ett viktigt tillskott i den dagliga driften av Villa Tärnö, något som deltagarna ofta får höra.

– Vi får väldigt bra recensioner av personalen. De säger hela tiden: vad skulle vi göra utan er?, säger Kasper och lägger en trave vinylhandskar på en vagn nere i källarförrådet.

En stor leverans förbrukningsvaror har precis anlänt och Kasper är en av de som ser till att varorna fördelas rätt till avdelningarna. Han får hjälp med utkörningen av Kathelin, som varit på Da Capo i sex år. Hon ser bland annat till att personalens kläder hålls rena och att de går att hitta på sin rätt plats nere i tvättstugan.

Kasper och Kathelin kör ut förbrukningsvaror till en av avdelningarna
Kasper och Kathelin kör ut förbrukningsvaror till en av avdelningarna.

Förutom att avlasta Villa Tärnös personal med praktiska sysslor förgyller Da Capos deltagare också de äldres tillvaro med pratstunder, promenader, ledsagning och mycket annat. Några av deltagarna assisterar vid omvårdnaden i samröre med den ordinarie personalen. En av dem är Linda, som har god hand med de äldre.

– Jag tycker mest om att jobba med de äldre. Det bästa är att bara få vara med dem, sitta och prata, gå ut på promenader. Och att finnas där för dem om de är oroliga och prata med dem så att de känner sig trygga igen, säger Linda.

Varje morgon träffas hela gruppen för att planera dagens åtaganden och vem som ska göra vad. Men Linda påpekar att arbetet bygger på samarbete och att alla hjälps åt.

– Vi jobbar tillsammans, som ett lag. Och vi bestämmer alla reglera tillsammans och hjälper varandra att följa dem, säger hon.

Demokrati, medbestämmande och respekt för individen är hörnstenar i Da Capos verksamhet. Värdegrunden har tagits fram både av personal och deltagare, och är ofta uppe för diskussion och omarbetning. Detta arbetssätt har Da Capo ärvt av sin föregångare Primo, vars deltagare hjälper till på Vardagas äldreboende i Saltsjöbaden. Primo startades 2006 av Monica Kyrwald och Jenny Engberg som ville skapa möjlighet för personer med lätt till måttlig utvecklingsstörning att testa på ett riktigt jobb och lära sig ta ansvar. Konceptet blev en succé och tre år senare ville göra Monica gör det på nytt, Da Capo som man säger på italienska. Da Capo hade under flera år sin hemvist på Hemmet för Gamla men flyttade i somras verksamheten till Villa Tärnö.

Monica Kyrwald är idag gruppchef på Da Capo. Hon har varit noga med att bevara de fundament som formulerades från början. Den långa erfarenheten, Monica har jobbat i Nytida sedan 1997, har också lärt henne vikten av att se till varje individs förmågor och att sätta upp realistiska mål.

– Vi brukar säga att de främsta målen här är trivsel och trygghet. Om tiden på DaCapo leder till att man får ett jobb med lönebidrag så är det såklart jätteroligt. En av våra deltagare är på väg att få lönebidragsanställning på Hemmet för gamla och det är ju fantastiskt. Men ingen ska känna pressen att placeringen här ska leda till jobb. Det viktigaste är att man utvecklas som människa, lär sig ta ansvar och bygger sin självkänsla, säger Monica.

Lyssna