Nyheter

Blått för autism den 2 april

Idag är det Världsautismdagen! Den infaller 2 april varje år och instiftades av FN 2008. Syftet med dagen är att uppmärksamma autism och därigenom skapa en ökad förståelse för personer inom autismspektrumtillstånd.

Signaturfärgen för autism är blått och varje år uppmärksammas Världsautismdagen med alltifrån blå tårtkalas till att hela byggnader blir upplysa med blått ljus.

På Nytidas särskolor Haga VIP och Järva VIP ordnade man disco för att uppmärksamma dagen. Discot gick naturligtvis i den blå färgens tecken med blå girlanger, blå ballonger, blå muffins, blå popcorn och blå läskbål! Vi besökte Haga VIP i Solna, där det var fullt ståhej med dans och musik.

Haga VIP och Järva VIP rektor Marina Smeds tycker att Världsautismdagen är en viktig dag.

”Vi behöver prata mer om det positiva. Det här discot ordnar vi för att passa på att berätta vilka unika och fantastiska individer våra elever är. Jag tror att det råder ganska stor okunskap kring autism i samhället och vi tenderar att oftare uppmärksamma det negativa, de svårbegripliga beteendena. Världsautismdagen är en jätteviktig dag, ett tillfälle att berätta om positiva aspekter och sprida kunskap till omvärlden” säger Marina.

Lyssna