Nyheter

Barnboden är en succé

Desiree sorterar kläder i Barnboden

Den 2 april invigdes Barnboden i Vallentuna. Här säljs kläder, skor och leksaker second hand måndag till torsdag. Vallentunaborna uppskattar sina nya butik och har lämnat in mängder av kläder till försäljning.

Barnboden ingår i dagliga verksamheten Vallbostrand Industri & Hantverk. I dagsläget jobbar här fyra arbetstagare, men det finns plats för fler! Butiken ligger i gatuplan, det är nymålat i vitt och solen lyser in genom fönstren. Även när butiken har stängt som på fredagar finns det gott om arbetsuppgifter. Barngalgar plockas fram ur sina förpackningar, kläder stryks och sådant som inte har blivit sålt plockas bort. Kontorsarbetet består bland annat av att registrera de varor som sålts och göra listor på vilka kunder som ska hämta pengar eller kundreturer.

Varorna säljs med provision till den som lämnar in dem. Det som inte säljs kan kunden hämta tillbaka eller lämna kvar i Barnboden som då skickar kläderna vidare till välgörenhet. På så sätt bildas ett kretslopp där livslängden för plaggen ökar. Butiken öppnade den 2 april men redan har massor med kläder, leksaker och böcker lämnats in. ”Vi har saknat det här i Vallentuna” är en vanlig kommentar från kunderna, berättar Desirée Nordin, som arbetar i Barnboden.

Personalen och arbetstagarna har tillsammans planerat och förberett öppnandet av butiken.
– Alla har hjälpt till och det har varit fantastiskt roligt att starta, förbereda och tänka igenom hur vi ska bygga upp arbetet pedagogiskt, säger Desirée.

I Barnboden betalar kunderna kontant eller med Swish. I kassaapparaten finns tydliga bilder på de olika varugrupperna: kläder, skor, bok och leksaker så att det är enkelt att registrera varorna rätt. Här finns också bilder på olika sedelvalörer. Om en vara kostar 20 kronor och man får en 50-kronorssedel kan man i kassan se vilka sedlar och mynt som ska lämnas tillbaka.

Nyinkomna kläder som ska hängas ut i butiken sorteras först på rullvagnar som är färgindelade utifrån storlekar, till exempel ljusblått för storlek 120-128. Utifrån de olika färgerna blir det sedan enkelt för arbetstagarna att hänga upp kläderna i rätt storleksgrupp i butiken. Sorteringen uppskattas även av kunderna.
– Kunderna har berömt oss för att det är så luftigt och ljust i butiken och för att det är lätt att hitta, säger Desirée.

Lyssna