hBarn- och ungdomsboende

Egen regi
1
LSS 9§8
Barn & Unga
Autism
4

LSS-boende i Täby

Eken är ett LSS-boende som vänder sig till barn och ungdomar upp till och med 21 års ålder och som har autism eller autismliknande tillstånd.

På Eken bor du i en trygg miljö som är anpassad efter dina förutsättningar. Hos oss ska du ha möjlighet att utvecklas i din egen takt med det stöd du behöver. Vi satsar på omsorg, engagemang och tydlighet. Vi tycker det är viktigt att du blir uppmuntrad och har gemenskap och att vi har roligt tillsammans, och lika viktigt är det med ordning och reda och klara gränser. Att bo i en strukturerad och förutsägbar miljö, där alla i personalen bemöter dig på samma sätt, gör dig tryggare. Det blir enklare för dig att utveckla dina egna förmågor. Vi vill ge dig en känsla av sammanhang och ordning i livet. På så sätt ökar din livskvalitet. På Eken finns personal på plats dygnet runt, året om.

Aktiviteter

När du kommer hem från skolan på eftermiddagen börjar olika fritidsaktiviteter. Många av dem förbereder dig för ett kommande gruppboende eller arbete på exempelvis ett dagcenter. Vi ägnar oss åt vardagliga sysslor som att bädda sängen, klä på sig, sköta hygienen, handla, laga mat och städa. Vi varvar med gemensamma och individuella aktiviteter för att träna social interaktion och koncentration. Våra fasta, grovmotoriska aktiviteter är gymnastik och uteaktiviteter. Vi har också tid för vila och lek. Vår egen buss ger oss frihet att anordna aktiviteter även utanför Eken.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Eken

Eken är beläget i ett lugnt bostadsområde i Näsbypark, Täby. Det är ett litet boende med fyra platser. För att du ska känna dig som hemma bor du i ett eget rum som du inreder med hjälp av dina föräldrar och vår personal. Vi har gemensamma lokaler där vi umgås. Din familj är välkommen att hälsa på.

Service, närmiljö och kommunikationer

Det är nära till stora grönområden med såväl utomhusbassäng som havsbad och man tar sig enkelt hit med Roslagsbanan eller buss. Inte långt från Eken ligger Näsbyparks centrum med bland annat livsmedelsbutik, husläkarmottagning och bibliotek.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.