Nyheter

Zlatan och Avicii förde Adnan till Sverige

Cecilia och Adnan utomhus

Hur hamnar en ung kille från Syrien som praktikant på daglig verksamhet och gruppboende i mörkaste Småland? Adnan Mohamad har gjort en lång och svår resa från sitt krigshärjade hemland till tryggheten i Ingelstad utanför Växjö. Här är han nu en uppskattad medarbetare, som både omsorgstagare och personal tagit till sina hjärtan.

På Nytidas dagliga verksamhet Tallskogen i Ingelstad råder en varm och glad stämning. Här rustas till anhörigträff med försäljning av saker som deltagarna tillverkat. Vackra trasmattor i de härligaste färger, grytlappar, bordslöpare, tovade små tofflor och mycket annat fint finns att välja mellan. Det dunkar rytmiskt från vävstolarna, skramlar av skruvjobb och någon lägger pussel på en surfplatta.

Adnan pratar och skojar med alla och får många glada ord och leenden tillbaka. Inte minst av Rikard, som brukar gå ut på promenad med Adnan och som lärt sig ”high five” av honom. Nu vill Rikard göra high five hela tiden, han sätter glatt upp handen och Adnan är genast med på noterna.

─ Han är en naturbegåvning i arbetet med personer med funktionsnedsättning. Det klickade från första början, säger verksamhetschef Cecilia Rosengren.

─ Jag kom till Sverige 2015, via Irak, Turkiet, Serbien, Österrike, Tyskland och Danmark. Det var en 20 dagar lång och väldigt tuff resa. Jag hamnade först i Sollefteå, men där trivdes jag inte alls. Där fanns inget fotbollslag, säger den fotbollsintresserade Adnan.

─ Men jag hade en kompis i Växjö som jag höll kontakt med. Jag flyttade hit, bodde först hos honom och hittade sen ett eget hyresrum. Nu bor jag i ett hus som jag delar med två tyska studenter, spelar högermittfältare i division 2-laget Ingelstads IK, DJ:ar, jobbar och läser svenska, berättar han.

Intresset för fotboll och musik gjorde att Adnan kände till och gillade två speciella svenskar – Zlatan och Avicii. Det var det som fick honom att välja just Sverige som destination för sin resa. Han har inga anhöriga här, men en del släkt i Tyskland.

Genom musiken och Vuxenskolan fick Adnan tips om att söka praktik på Ingelstads LSS-enheter. Han mailade Cecilia Rosengren och hon tog i sin tur kontakt med Ambeas samordnare för integrationsprojektet med språk- och omsorgspraktikanter, Nina Thorén Forsanker.

─ Det är bara att köra, men prata ihop er med Arbetsförmedlingen först, sa Nina, berättar Cecilia. Så Adnan började som praktikant på vår dagliga verksamhet Tallskogen i början av oktober 2017. Han jobbar halvtid hos oss och läser svenska på halvtid. Det har funkat bra från första början. Tanken var två månaders praktik, men den har vi nu förlängt med målet att kunna ge honom en timanställning när han även lärt sig rutinerna på gruppbostäderna.

─ Det är vad jag verkligen vill, bli kvar och jobba här. Jag trivs jättebra och alla är så snälla. I Syrien studerade jag till veterinär, men jag tror inte jag vill satsa på en så lång utbildning nu, utan hellre jobba, säger Adnan.

På Tallskogen har Adnan också fått uppleva sitt första födelsedagsfirande. I Syrien finns inte traditionen att fira födelsedagar. Men Cecilia fick se i handlingarna från Arbetsförmedlingen att Adnan fyllde år just den dagen. En chokladask inköptes och slogs in i paket.

─ Det var mitt allra första födelsedagspaket, jag blev väldigt glad och överraskad, berättar Adnan som bjöd både arbetskamrater och deltagare på choklad.

Lyssna