Nyheter

Suicidpreventiva dagen – tips, råd och förebyggande arbete

Camilla Furuskär
Camilla Furuskär - Vi Vågar

Den 10 september är det Suicidpreventiva dagen. På Nytida lyfter vi tips och råd om vad vi kan göra när någon mår dåligt, och vårt suicidförebyggande arbete “Vi vågar”.

Suicidpreventiva dagen är ett initiativ framtaget av Världsorganisationen WHO. Syftet är att varje år, den 10 september, uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. På Nytida lyfter vi dagen genom att sprida kunskap, för att öka förutsättningarna att göra skillnad.

”Vi vågar” – intern utbildning i suicidförebyggande arbete

Genom att öka kunskapsnivån hos samtliga medarbetare skapas en större trygghet och säkerhet i verksamheterna. Därför har Nytida, i samarbete med systerbolaget Lära, tagit fram en intern grundutbildning vid namnet Vi vågar.

– Syftet med utbildningen är att öka förutsättningarna att upptäcka och förutse suicidrisk, och att förbygga suicidförsök. På så sätt kan vi tillsammans göra skillnad i Nytidas verksamheter, berättar Camilla Furuskär, som arbetar med central kvalitetsutveckling inom Ambea, Nytidas koncern.

Visionen är att inga fullbordade suicid ska ske i verksamheterna.

– Vi vill bli ännu bättre på att se varningssignaler kopplat till suicid. Det är så viktigt att vi vågar ställa frågan när den behövs, och att vi lyssnar och agerar. Därav namnet Vi vågar, säger Camilla.

5 tips på vad du kan göra om någon mår dåligt

  • Våga fråga hur personen mår
    När du frågar hur någon mår är det viktigt att lyssna aktivt på svaret, med ett genuint intresse. Det handlar om att skapa förutsättningar för en öppen och empatisk dialog.

  • Lyssna utan att döma
    Att lyssna utan att döma innebär att undvika att ge råd eller säga vad personen borde göra åt sitt mående. Fokusera i stället på att låta den du lyssnar till får dela med sig av sina känslor och tankar helt fritt.

  • Lämna inte den som mår dåligt
    Ibland kan det vara avgörande att se till att personen inte är ensam. Om du inte har möjlighet att vara till sällskap själv, så kan du hjälpa personen att kontakta en vän, familjemedlem eller någon annan som de litar på.

  • Uppmuntra att söka hjälp
    Stötta personen till att ta kontakt, eller hjälp till att ta fram förslag på kontaktvägar. Att visa stöd, uppmuntran och engagemang kan vara en viktig del i att motivera någon att ta steget mot professionell hjälp.

  • Ta tankar och planer på självmord på allvar
    Om du stöter på någon som uttrycker tankar eller planer på att avsluta livet, bör du omedelbart kontakta professionell hjälp. Det kan vara en psykolog, psykiater eller en krislinje. En sådan situation är akut och behöver åtgärder direkt.

Så kan vi förebygga suicid – tillsammans

Camilla Furuskär gästar vår podd och berättar mer om suicid, vad vi kan göra för att förebygga, hur vi upptäcker risker, samt om utbildningen Vi vågar.

Viktiga kontaktvägar

Vid akut självmordsrisk, ring alltid 112.

Lyssna