Visa alla bilder

hDaglig Verksamhet

Egen regi
1, 2
LSS 9§10
Vuxna
60

Daglig verksamhet i Vallentuna med olika inrikningar

Dagliga verksamheten Vallbostrand Industri och Hantverk inom LSS vänder sig till dig med utvecklingsstörning, autism, autismliknande tillstånd eller förvärvad hjärnskada. Vi finns på flera olika ställen i Vallentuna och har olika verksamhetsinriktningar att välja på.

Vi vill erbjuda dig en meningsfull vardag i en miljö där du blir stimulerad och känner dig trygg. När du är trygg har du lättare att utveckla dina förmågor och bli allt mer självsäker i det du gör.

Tillsammans med dig gör vi en målsättningsplan som styr vårt pedagogiska arbete. Vi satsar på att visa omsorg, vara tydliga och engagerade. Vi arbetar med uppmuntran och gemenskap men också med struktur och gränser. För dig innebär det att du får en personligt anpassad och förutsägbar vardagsmiljö som är trygg och förhoppningsvis inspirerar dig.

Våra arbetsområden

Vallbostrand Industri & Hantverk består av flera olika arbetsområden som finns i Vallentuna. En närmare presentation av dem ser ut så här:

Barnboden

Barnboden är en secondhandbutik. Vi säljer barnkläder, skor och leksaker som lämnas in till oss från allmänheten. Vi säljer på kommission. Det betyder att kunden får tillbaka en del av pengarna från varorna vi säljer. Butiken har öppet måndag-torsdag, kl 10-15. Vi tar emot kontanter och Swish. Alla som handlar och lämnar kläder till vår butik kallar vi för kunder. På Barnboden möter vi alla kunder på ett trevligt sätt.

Arbetsuppgifter som vi erbjuder i Barnboden är bland annat att ta betalt av kunder, prismärka varor, stryka och hänga upp kläder i butiken. Städning av butiken så som att sopa golv och torka hyllor är en annan arbetsuppgift. Vi hjälps åt att hålla ordning i våra andra rum och turas om att jobba i köket och duka till lunch och fika.

På lagret jobbar man med att plocka ihop de varor som har sålts och som ska tillbaka till kunden.

För den som tycker om att jobba på kontor finns uppgifter som att registrera varor som sålts under en dag och göra listor på vilka kunder som ska hämta sina pengar och klädreturer. Vi ansvara också för sammanställningen av närvarorapporteringen för hela Vallbostrand Industri & Hantverk.

Den som vill kan vara med på högläsning en gång i veckan och allsång en gång i månaden. Dessa aktiviteter hålls på GjuteriEtt. På fredagar gör vi ibland utflykter, har friskvårdsdag eller gör studiebesökt. Varje dag erbjuds lunchpromenad.

GjuteriEtt

Vi arbetar varje förmiddag med keramik. Det innebär att vi gjuter muggar och skålar i gipsformar som sedan putsas, glaseras, prismärks och packas. Det vi tillverkar säljs i Vallboden.

Alla arbetsuppgifter anpassas efter våra olika förmågor. På lunchrasterna kan man fika, använda dator eller lägga pussel. Varje dag erbjuds promenader eller sittande bollgympa. Övrig tid har vi musik, högläsning, målning, utflykter och bakning. GjuteriEtt ligger i Vallentuna centrum med kulturhus och butiker som vi besöker.

Vallboden keramik- och måleriverkstad

Vallboden är en kermik- och måleriverkstad med butik i Vallentuna centrum. Vi jobbar kreativt med formgivning, färger, glasyrer och med olika tekniker. Keramiken vi tillverkar i är stengods och glasyrerna är giftfria. Vi målar främst med akryl och akvarellfärger.

Alla på Vallboden arbeter efter eget inidviduellt schema.

Vi erbjuder också utflykter, dagliga promenader, morgongympa, högläsning och bakning. En gång i månaden har vi allsång.

Välkommen att besöka vår verksamhet och butik, vi finns på Centralvägen 6 i Vallentuna.

Industrihuset

Industrihuset består av flera avdelningar med lite olika inriktningar.

Legoavdelningen

På denna avdelning arbetar vi dels med montering av nyckelbrickor, dels med montering av reklam i dessa. Vi arbetar även med ultraljudssvetsning av bland annat ventilationsdetaljer för bussar och lastbilar.

Gula och Blå Lusen

Här sorterar och förpackar vi vårt sällskapsspel Lusen. I detta arbete ingår även att vika lock och bottnar samt inreden till spelen. Grupperna utför dessutom arbete till utomstående företag där det ingår att etikettera och förpacka kortfodral.

Paketeringen

Avdelningen arbetar med förpackning av plåster. Förpackningen sker i olika steg till exempel sortering, etikettering och förslutning.

Vi erbjuder också tvärgruppsaktiviteter mellan grupperna med musik och promenad med mera. En dag i veckan har vi utflyktsdag. Då tar vi vår buss och åker iväg för att ha social träning eller fixa nåt inköp till verksamheten.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Vallbostrand Industri & Hantverk

Vallbostrand Industri & Hantverk ligger dels centralt i Vallentuna (Barnboden, GjuteriEtt och Vallboden), dels strax utanför centrum (Industrihuset).

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.