Vallbostrand Industri & Hantverk

hDaglig Verksamhet
Vallentuna, Stockholm
1 av 15 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Vallbostrand Industri och Hantverk är en daglig verksamhet enligt LSS som vänder sig till dig med intellektuell funktionsnedsättning, autism, autismliknande tillstånd eller förvärvad hjärnskada.

Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik (läs mer här >>) som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

Vi vill erbjuda dig en meningsfull och utvecklande vardag i en miljö där du blir stimulerad och känner dig trygg. Här finns en gemenskap du kan ta del av efter dina egna förutsättningar och önskemål. Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan som styr vårt pedagogiska arbete. Vi satsar på tydlighet och engagemang, och det är viktigt för oss att vi har roligt tillsammans på arbetsplatsen.

Se vår film om dagliga verksamheten Vallbostrand Industri och Hantverk

 

Våra enheter

Vallbostrand Industri & Hantverk består av flera olika enheter som finns i Vallentuna. En närmare presentation av dem ser ut så här:

GjuteriEtt

På GjuteriEtt arbetar vi med keramisk gjutning av bruksföremål och papperstillverkning, dessutom erbjuds måleri, bakning, musik och högläsning. Här arbetar vi i liten grupp och alla arbetsuppgifter anpassas efter våra olika förmågor.
På lunchrasterna kan man fika, använda dator eller lägga pussel. Varje dag erbjuds promenader eller sittande bollgymnastik. GjuteriEtt ligger i Vallentuna centrum med kulturhus och butiker som vi besöker.

Vallboden keramik- och måleriverkstad

Vallboden är en keramik- och måleriverkstad med butik i Vallentuna centrum. I vår verkstad arbetar vi kreativt och skapande med olika material. Keramiken är i stengods och glasyrerna är giftfria. Det vi skapar i lera är bruks- och konstföremål. I måleriet arbetar vi främst med akryl- och akvarellfärger. Vi har utställning en gång per år.
Alla på Vallboden arbetar efter ett eget individuellt schema och får handledning. Vi erbjuder också utflykter, dagliga promenader, morgongympa, högläsning och bakning.

Välkommen att besöka vår verksamhet och butik, vi finns på Centralvägen 6 i Vallentuna.

Industrihuset

Industrihuset är en större enhet som består av flera verksamheter med olika inriktningar. Här ges möjligheten att under en arbetsvecka arbeta med olika typer av arbetsuppgifter efter eget önskemål och behov. Vi erbjuder också aktiviteter mellan grupperna med musik, bakning, promenad med mera.
Vi har också en egen minibuss som vi använder för att hämta/lämna material, göra inköp eller åka på olika utflykter till exempel till en 4H-gård eller till skogen.

I vår matsal äter vi gemensam lunch, det finns möjlighet att köpa mat eller att värma sin lunchlåda. Här fikar vi på för- och eftermiddagen och har även en del gemensamma aktiviteter som till exempel allsång och bingospel.
Vi har också våra enhetsmöten i matsalen en gång i månaden där vi tar upp sådant som rör oss alla och är ett forum där vi kan ta till vara på önskemål, förslag, fatta gemensamma beslut och så vidare.

Inflytanderådet är ett mötesforum där arbetstagarna själva bestämmer vad som ska tas upp. Här ges möjlighet att diskutera och påverka vår gemensamma arbetsmiljö.

Här följer en kortare presentation av verksamheterna på Industrihuset:

Paketeringen
Genom företaget Direco tar vi emot beställningar från externa företag runt om i norden och på Paketeringen kan man följa hela kedjan från att vi tar emot en order, monterar och packar den till att den kommer och hämtas för leverans till kunden.

På Paketeringen monterar vi nyckelbrickor i olika storlekar, ibland monteras dessa med reklam eller logotyper efter våra kunders önskemål.

Vi monterar och packar en plåsterprodukt (förpackningen sker i olika steg till exempel sortering, etikettering och förslutning).

Vi får även in förfrågningar om mindre partier av olika monterings- och/eller paketeringsjobb som vi tackar ja till om det är en uppgift vi tycker passar bra in i vår verksamhet.

Lusen
Här sorterar och förpackar vi Direcos sällskapsspel Lusen. De olika delarna till spelen kommer till oss från en plasttillverkare och ska sedan sorteras, monteras och packas.

På Lusen monterar vi också förpackningarna till spelen, plastar dem och packar de färdiga spelen i lådor för leverans till butik.
Vi utför dessutom arbete till externa företag där det ingår att etikettera och förpacka kortfodral.

Skapande och Service
Aktiviteten skapande har ett syfte att du ska få en möjlighet att öva/vidareutveckla din kreativitet och förmåga att planera, utföra och följa upp ditt skapande.

Skapandegruppen ger möjlighet att måla, rita, men också enklare trädgårdsplantering och egentligen allt som är kreativt. Vi arbetar även med gemensamma projekt där alla kan vara med och bidra och arbeta mot ett och samma mål efter sina egna förutsättningar, varje insats räknas!

Vi arbetar med teman utifrån årstider och arbetstagarnas egna intressen.

Servicegruppens syfte är att agera som ett vaktmästeri. Där man tar hand om återvinning och enklare reparationer eller annat som hör vaktmästeriet till.

Lugnet
Vi utför enklare service- och köksuppdrag, arbetar med individuellt anpassade arbetsuppgifter, går dagliga promenader där vi följer årstidernas förändring, ibland ser vi även på film och använder dator som stöd för våra olika intressen.

Fysisk miljö

Vallbostrand Industri & Hantverk ligger dels centralt i Vallentuna (GjuteriEtt och Vallboden), dels strax utanför centrum (Industrihuset). Alla våra enheter nås enkelt med kommunala färdmedel.

Om medarbetarna

Personalgruppen har flera års erfarenhet av att arbeta inom daglig verksamhet och arbetar med metoderna lågaffektivt bemötande, motiverande samtal och tydliggörande pedagogik.

Så är det att vara på en daglig verksamhet

Visa hela beskrivningen

Lyssna