hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
ADD, ADHD, Aspergers, Autism, Downs syndrom, Ätstörningar
6

Fokus på hälsa, aktiviteter och självbestämmande

Skvaltans LSS-gruppboende vänder sig till dig med ADHD/ADD, Aspergers syndrom, autism, Downs syndrom eller ätstörning.

På Skvaltan ser vi till helheten hos dig och vår verksamhet har en tydlig inriktning mot aktiviteter och hälsa. Vi är ett gruppboende som erbjuder personalstöd dygnet runt. Du som bor hos oss ska få det stöd och det bemötande som gör det möjligt för dig att ha största möjliga kontroll över ditt eget liv. I ditt hem har du en självklar rätt att i största möjliga utsträckning själv få bestämma över din vardag och att få respekt för dina egna behov, förutsättningar och önskemål.

Aktiviteter

Varje vecka deltar du i fasta, gemensamma aktiviteter. Skvaltan har en fritidsgrupp med representanter från de boende, som planerar aktiviteter terminsvis gemensamt med en annan enhet. Vilka aktiviteter vi ska ha diskuteras också på våra månatliga boendemöten och förslag går också bra att lämna i vår förslagslåda. Varje sommar anordnar vi en gemensam semesterresa. Som en del av hälsoprofilen har vi ett eget litet gym.

Måltider

Om du vill så kan du äta frukost, lunch och middag tillsammans med dina grannar på boendet. Personalen lagar all mat själv, och du får gärna hjälp till om du vill. Eller så lagar du maten och äter på egen hand, och får hjälp i köket av vår personal. Vi följer Livsmedelsverkets föreskrifter. Vi lagar husmanskost och satsar på att använda råvaror och inte halvfabrikat. Vi firar alla högtider tillsammans med mat och dryck för de boende som vill, och på Skvaltan anordnar vi också en gemensam vår- respektive vinterfest. Matplaneringen kan du vara med och diskutera på våra boendemöten.

Anhörigträff

Vår och vinter bjuder vi in till gemensamma träffar. Två gånger om året har vi också enskilda möten för anhöriga eller legala företrädare.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Skvaltan

Av Skvaltans sex lägenheter ligger fem på gemensamt våningsplan i ett hyreshus och en lägenhet i en annan fastighet. Du bor i egen lägenhet med kök, toalett och dusch, och du har också en egen balkong. Skvaltan har även en servicelägenhet med kök där man kan laga mat och äta tillsammans, samt ett vardagsrum för umgänge.

Kommunikationer, service och miljö

Det tar fem minuter att gå från Skvaltan till närmaste busshållplats, och cirka tio minuter till affärscentrumet Nacka Forum. I närheten har vi Nyckelviken samt Långsjön med promenadslingor.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Skvaltan finns cirka 18 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: kommunal sjuksköterska, rehabilitering sker vid habiliteringscenter.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.