hSärskilt boende

Entreprenad
Vuxna
Bipolära syndrom, Depression, Dubbeldiagnoser, Schizofreni, Självskadebeteende, Tvångssyndrom
7

Stärker dina förmågor i naturnära boende

Skogstäppan särskilt boende vänder sig till dig med bipolaritet/manodepressivitet, depression och ångest, dubbeldiagnoser, personlighetsstörning, psykos, schizofreni, självskadebeteende eller tvångssyndrom.

Skogstäppan välkomnar personer med psykiska funktionsnedsättningar som inte kräver sluten vård. Vi arbetar för att stärka dina sociala och praktiska förmågor så att du kan ta största möjliga kontroll över ditt eget liv. Det kan till exempel handla om att sköta ett hem eller hålla kontakt med olika myndigheter och organisationer. På Skogstäppan har du tillgång till personal dygnet runt för stöd och hjälp i vardagens olika situationer.

Sysselsättning

Du som bor på Skogstäppan kan delta i kommunens dagliga verksamheter. Vi hjälper till att hitta den dagliga verksamhet som passar bäst för just dig. Är du arbetssökande hjälper vi dig med kontakter och följer med på möten.

Aktiviteter

På veckans boendemöte kan du vara med och bestämma om bland annat vilka aktiviteter vi ska ha tillsammans. Vi hjälper dig självklart också att hitta aktiviteter som är bara för dig. Vi har tillgång till ett aktivitetshus med bland annat en del för träning och en för skapande. Andra aktiviteter kan vara exempelvis bakning, filmkvällar, utflykter, bio- och cafébesök och semesteraktiviteter. Vi har ett eget litet bibliotek där du kan låna både ljudböcker och vanliga böcker. Då Skogstäppan ligger naturnära satsar vi på att bland annat odla i våra rabatter och sköta om vår stora trädgård med både äppelträd och plommonträd.

Måltider

Du kan välja att få alla måltider serverade. Maten lagas av personalen eller tillsammans med dig. Du kan också laga mat själv i ditt eget kök och få hjälp av personalen om du behöver. Utifrån våra boendes önskemål kan vi uppmärksamma helger och högtider gemensamt med mat och firande som traditionen bjuder och med extra fin dukning. Födelsedagar firar vi tillsammans med tårta och vi bjuder självklart in närstående.

Anhörigträffar

Vi vill att du bestämmer över kontakterna med närstående. De är alltid välkomna till oss. Vi bjuder som sagt in dem till födelsedagar men också till öppet hus två gånger om året.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Skogstäppan

Skogstäppan består av sju lägenheter i markplan. Du bor i en egen lägenhet på 35 till 45 kvadratmeter med kök, toalett och dusch. Du har tillgång till gemensamt kök och vardagsrum, uteplats och trädgård.

Kommunikationer, service och miljö

Vi har en busshållplats 200 meter från boendet och en parkeringsplats i närheten. Frisör, bank- och postservice, närbutik och kiosk finns fyra kilometer från Skogstäppan. Boendet är beläget i ett naturområde med promenadvägar och vi har skogen precis utanför ytterdörren.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Skogstäppan finns cirka 13 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: Bland personalen finns mentalskötare, beteendevetare och undersköterska inom psykiatri. Vi har tillgång till sjukgymnast för rehabilitering. Sjuksköterska.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.