Om verksamheten
H-huset är en av Skarpnäcksgårdens fem olika enheter och är ett boende som erbjuder akut nattlogi för hemlösa personer oavsett kön från 20 års ålder och uppåt. Om du har ett missbruksproblem, psykisk problematik eller en kombination av dessa, utgör det inget hinder för att få en plats på boendet.
H-huset har även jourplatser samt ger möjlighet till förlängt akutboende i upp till 14 dagar. Det förlängda akutboendet syftar till att mer intensivt arbeta med din personliga motivation. Plats på boendet bokas i samråd mellan vår verksamhet och kommunen. Högst 14 dagars boende är en riktlinje, så om din planering kräver det kan boendetiden förlängas. Får du en jourplats påbörjar vi dock ingen planering. Påföljande morgon, eller efter helgen, hänvisas du tillbaka till förvaltningen som placerat dig på H-huset.
H-huset har även god samverkan med externa aktörer och tar emot både ideella organisationer som arbetar med missbruk, uppsökande verksamheter samt även uppsökande vårdenheter (till exempel Pelarbacken).
Utöver frukost och kvällsfika serveras två varma mål mat om dagen. Under helgerna dukar vi också upp en frukostbuffé med gröt, kokta ägg, olika brödsorter med mer. Hos oss har du även tillgång till hygienartiklar, möjlighet till ombyte vid behov samt tvättmöjligheter.
Fysisk miljö
H-huset har 45 enkelrum fördelade på två plan där varje rum även har en toalett och ett tvättställ. Gemensamma duschar finns på varje våningsplan. Några av jourplatserna ligger i rum med toalett och tvättställ. Platserna i våra sovsalar har enbart sängplatser och där delas toaletter och duschar med övriga boende på huset. H-huset har ett enklare motionsrum samt TV-rum. På Skarpnäcksgården finns även ett café som erbjuder aktiviteter och fika varje vardag.
Om medarbetarna
På H-huset finns cirka 26 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har mångårig erfarenhet av och kunskap i att arbeta med målgruppen. I personalgruppen finns en stor utbildningsvariation och bland utbildningarna som finns kan nämnas undersköterskor, mentalskötare, kockar, alkohol- och drogterapeut, behandlingsassistenter, socionom. I övrigt är personalgruppen jämnt könsfördelad och består även av personer med olika språkkunskaper så som arabiska, persiska, kurdiska och engelska.