Om verksamheten
Skälbygatan 173 är en gruppbostad som vänder sig till dig som är vuxen och omfattas av LSS personkrets 1, med exempelvis diagnos inom autismspektrum eller intellektuell funktionsnedsättning.
Vårt mål är att ge dig en meningsfull vardag utifrån dina unika behov och förmågor, som bidrar till att du känner dig tillfredsställd med ditt liv.
Individen i fokus
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). När du flyttar in får du en stödperson. Stödpersonens uppgift är att tillsammans med dig, dina närstående och eventuell legal företrädare skapa ett strukturerat liv rikt på innehåll. Det är stödpersonens ansvar att se till så att helheten kring din vardag på boendet fungerar.
Arbetssättet är individanpassat för att varje enskild boende ska ha de bästa förutsättningar för livskvalitet, delaktighet, självbestämmande och meningsfullhet. Med lugn, trygghet och struktur ger vi dig stöd att använda dina styrkor och att bejaka dina intressen.
Fysisk miljö
Du bor i en egen lägenhet med kök och badrum med öppen planlösning. Varje lägenhet har även en uteplats som brukar användas flitigt under sommarhalvåret. Du har också tillgång till de gemensamma utrymmena såsom kök, tv-rum och tvättstuga. Här umgås vi väldigt mycket och tittar på tv. Ibland äter de som vill tillsammans, detta gör vi speciellt på helgerna.
Skälbygatan ligger i ett lugnt bostadsområde i den västra delen av Västerås. Här har du väldigt nära till Erikslunds handelsområde samt till kollektivtrafik. Bussen går precis utanför med goda förbindelser, under dagtid ungefär var tionde minut. Om dina anhöriga vill besöka dig så har vi en stor parkering som är gratis. Omgivningen inbjuder till både promenader och cykelturer, och det är nära till Mälarens vatten.
Om medarbetarna
Vi är 4 boendestödjare som jobbar i verksamheten samt gruppchef. Vi har även ett flertal vikarier som täcker upp när ordinarie personal är borta. Alla vi som har lång erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg, med utbildning inom social omsorg där många är utbildade undersköterskor med inriktning mot funktionsnedsatta.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.