Sjövägen

hBarn- och ungdomsboende
Täby, Stockholm
1 av 13 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Sjövägen är ett LSS-boende för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism.

Sjövägen erbjuder en förutsägbar, trygg och trivsam miljö. Hos oss ska du ha möjlighet att utvecklas i din egen takt med det stöd som just du behöver. När vi planerar för dig går vi därför noga igenom vilka behov du har, men också dina starka sidor,  och intressen. Vi tror på uppmuntran och gemenskap och att ha roligt ihop. Samtidigt som vi är ett boende med ordning och reda och tydliga gränser.

Att bo i en strukturerad och förutsägbar miljö, där alla i personalen bemöter dig på samma sätt, gör att du känner dig tryggare och lättare utvecklar dina förmågor. När du flyttar in får du en egen kontaktperson som har det övergripande ansvaret. Tillsammans med dig och dina föräldrar ser kontaktpersonen till att din tid på Sjövägen anpassas efter dina intressen, behov och önskemål. På Sjövägen finns personal på plats dygnet runt, året om.

Aktiviteter

Varje dag satsar vi på aktiviteter som förbereder dig för livet som vuxen. Vi ägnar oss åt vardagliga sysslor som att bädda sängen, klä på sig, sköta hygienen, handla, laga mat och städa. Men också hur man sköter sitt eget hushåll och sin ekonomi, att resa på egen hand, att ha kontakt med olika myndigheter och att söka arbete. Vi gör också många kultur- och fritidsaktiviteter, tillsammans med de andra som bor här eller med var och en enskilt.

Varje vecka kan du vara med på vårt husmöte. Då planerar vi tillsammans, går igenom förslag på aktiviteter, tar upp synpunkter, önskemål och mycket annat.

Fysisk miljö

Sjövägen är en nyrenoverad modern LSS-bostad. Boendet ligger i vackert sjönära läge med sjöutsikt och promenadavstånd till badplats och Näsby slott. Från närbelägna Näsbypark station tar man sig enkelt in till tunnelbanan i Danderyd. I Näsbypark finns även ett köpcentrum med mataffärer, caféer, restauranger med mera.

Boendet är en souterrängvilla i två och ett halvt plan med stor uteplats och kuperad tomt. Entréplan består av hall, personalutrymmen, sovrum och badrum. Övre plan består av kök, matplats med utgång till uteplats, vardagsrum, två sovrum samt badrum med bastu. Nedre plan består av två sovrum, badrum, vardagsrum. Här finns även en utgång till trädgården.

Om medarbetarna

Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos barnen och ungdomarna. Exempel på utbildningsbakgrund för medarbetarna i verksamheten är socionom, stödassistent, socialpedagog, hälsopedagog och undersköterska. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Via vår egen utbildningsorganisation LÄRA (lara.se) vidareutbildar vi våra medarbetare inom till exempel diagnoser, lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och AKK. Via LÄRA anordnar vi även handledning för fortsatt kompetensutveckling eller för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Visa hela beskrivningen

Lyssna