Om verksamheten
Runby är en gruppbostad enligt LSS som vänder sig till dig med intellektuell funktionsnedsättning och behov av stöd från personal.
Individen i fokus
Här på Runby ska du känna dig delaktig i det som händer och kunna vara med och planera din vardag. Det är viktigt att du får göra sådant som du tycker om och som intresserar dig. Varje dag på Runby ska kännas meningsfull och rik på innehåll.
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Arbetssättet är individanpassat för att varje enskild boende ska ha de bästa förutsättningar för livskvalitet, delaktighet, självbestämmande och meningsfullhet.
Husmöten & aktiviteter
Vi har husmöten där boende och personal planerar gemensamma aktiviteter. Det kan till exempel vara utevistelse, utflykter, promenader, cafébesök, högläsning, gymnastik, matlagning, fester för anhöriga eller danser arrangerade av FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning). På husmötena kommer vi också överens om veckans matsedel. Mötena är bra tillfällen att träna på att komma med egna åsikter. Samtidigt får du chansen att ta ställning till vad andra tycker och tänker.
Fysisk miljö
Runby gruppbostad ligger i en tillgänglighetsanpassad villa med stor trädgård och nära till park och natur. Du bor i en egen lägenhet med kök, vardagsrum med sovalkov samt eget badrum. På Runby finns också gemensamma utrymmen så som kök med matplats, vardagsrum och en stor uteplats för att umgås tillsammans.
Vi har naturen alldeles inpå knuten med fält, skog och Väsbyån. Inte långt från gruppbostaden ligger Upplands Väsby centrum med stort utbud av service och butiker, pendeltåg till centrala Stockholm, Märsta och Uppsala samt bussar till bland annat Vallentuna, Täby och Jakobsberg.
Om medarbetarna
På Runby finns cirka 25 medarbetare (alla anställningsformer) samt tillgång till sjuksköterska. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.