Om verksamheten

Vår öppenvård arbetar med ungdomar och vuxna som av olika anledningar befinner sig i psykosociala svårigheter, kriminalitet och missbruk samt vill göra en förändring.
Verksamheten är HBTQ-certifierad då det för oss är av högsta prioritet att alltid ha ett respektfullt, normkritiskt och inkluderande bemötande.
Insatsen är individanpassad och sker enskilt mellan individen och dess ungdomsbehandlare, i individens närmiljö. Vi arbetar flexibelt och anpassar oss efter individens förutsättningar där vi skräddarsyr lösningar utifrån behov.
Vi kommer gärna och berättar om vår verksamhet för er arbetsgrupp eller för individen på ett informationsmöte.
Så här arbetar vi
Vår grundtanke är att varje individ har förmågan att förändra sitt liv. Tillsammans arbetar vi med att forma om tankemönster, hitta förutsättningar och sammanhang för att lyckas. Vi arbetar relationsbyggande och motiverande med fokus på individens styrkor.
Vi utgår från det salutogena förhållningssättet och gör mer av det som fungerar, samtidigt synliggör vi de utmaningar och behov som finns för att få rätt stöd. Vi ser även vikten av individens nätverk och sociala relationer där vi arbetar aktivt för att hitta möjligheter till utveckling.
Fyra centrala delar av vårt arbete är:
- Sysselsättning
- Fritid
- Nätverk
- Boende
Dessa tillsammans anser vi skapar mening, trygghet och rutin i vardagen. Det är viktigt att hitta sammanhang där individen kan växa och bli självständig utifrån sina förutsättningar.
Metoder och förhållningssätt
För att tillgodose individens behov är våra behandlare utbildade inom:
- Kriminalitet som livsstil (KSL)
- Återfallsprevention (ÅP)
- Motiverande samtal (MI)
- Community Reinforcement Approach (CRA)
- Lösningsfokuserad korttidsterapi (SFBT)
- Kognitiv Beteendeterapi (KBT)
Stödboende
Vår öppenvårdsinsats kan med fördel kombineras med vårt stödboende. Vi har enskilda lägenheter runt om i Kristianstad och Bromölla.
Om medarbetarna
Vi som arbetar på Nytida öppenvård är utbildade socionomer, socialpedagoger eller har likvärdig utbildning samt gedigen erfarenhet inom socialt arbete. Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos ungdomarna.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.