Visa alla bilder

hHVB

Egen regi
SoL 7.1.1
Vuxna
11
18+ år

HVB i Eksjö

Navigatorn HVB vänder sig till män och kvinnor från 18 år med en diagnos som ADHD/ADD, Aspergers syndrom, bipolaritet/manodepressivitet, depression och ångest, personlighetsstörning, psykos, schizofreni, självskadebeteende eller tvångssyndrom. Vi tar även emot personer på permissioner i öppenvården inom ramen för LPT (psykisk tvångsvård) och LRV (rättspsykiatrisk vård).

I en familjär miljö driver vi och utvecklar omvårdnad, rehabilitering, träning och sysselsättning. Hos oss ska du mötas av respekt och känna dig trygg och ha stort inflytande på ditt liv och boende. Med motivation och positiv förstärkning hjälper vi dig att utvecklas utifrån dina unika behov och önskemål. Vi ger dig stöd för att finna mening i tillvaron och slippa ensamhet och isolering. Vi lägger stor vikt vid ett lugnt tempo, fasta rutiner, avlastning för anhöriga, och att bevara och uppmuntra det friska. Kort sagt vill vi på Navigatorn göra skillnad i ditt liv.

Inflytande och delaktighet

Vi vill fånga upp så mycket som möjligt av dina synpunkter, klagomål och önskemål. Ett sätt att göra det är våra brukarråd där du, övriga boende och personalen träffas och diskuterar bland annat aktiviteter. .

Aktivitetshuset Kompassen

Aktivitetshuset Kompassen vänder sig till dig som bor på Nytidas enheter Berglunda eller Navigatorn i Eksjö. Till Kompassen på gamla I 12-området är du välkommen för sysselsättning som vi anpassar efter dina behov och önskemål. På Kompassen finns bland annat datorer som du kan utnyttja för såväl inlärning som annat praktiskt bruk. IT är en viktig och naturlig del i dagens samhälle, hos oss får du stöd att arbeta med dator.

Dessutom kan du delta i olika skapande aktiviteter. Du kan exempelvis prova på sömnad, stickning, mindre snickeri- och måleriarbeten, men även gympa, avslappning, läsning samt språk- och minnesträning i lättare form.

Då lokalen är i markplan är det lätt att besöka Kompassen. Med stora fräscha utrymmen, med möjlighet att lätt cirkulera genom hela lokalen, går det lätt att anpassa aktiviteterna till många olika önskemål. Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa till och ge dig stöd i det du sysslar eller arbetar med.

Måltider

Vi serverar frukost, lunch, middag och fika varje dag i vår gemensamma matsal. Det går även bra att äta och fika i sin egen lägenhet. När matsedeln komponeras tar vi hänsyn till kulturella skillnader, vegetariska önskemål och andra behov. Vi lagar maten tillsammans i vårt gemensamma kök. Helger och högtider satsar vi på traditionsenliga måltider.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Navigatorn

Navigatorn består av en enhet med 8 platser med ett rum och kök samt egen uteplats. Vi har också 3 stöd lägenheter i ett separat hus på 2-3 rum och kök med balkong. På Navigatorn finns gemensamt kök, vardagsrum och matsal samt uteplats.

Kommunikationer och service

Eksjö har goda kommunikationer. Närmaste stora tågstation är Nässjö. Eksjö är en över 600 år gammal trästad med rikt musikliv, flera museer, service och butiker och ett varierat utbud av idrottsanläggningar. Bland stadens caféer kan nämnas det på Aktivitetshuset.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Navigatorn finns cirka 7-12 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel Skötare, USK och behandlingsassistenter. För att få ett brett kompetensområde arbetar vi i team med kontaktperson, omvårdnadspersonal, och psykiatriker.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.