Om verksamheten
HVB Munkedal är ett mindre behandlingshem med 5 platser. Målsättningen här är att den unge efter avslutad behandling får en ökad livskvalitet.
Målgrupp
HVB Munkedal vänder sig till flickor i åldrarna 13-18 år. De ungdomar som placeras på Munkedal har ofta:
- Psykosocial problematik
- Riskbeteende och normbrytande beteende
- Hög skolfrånvaro
Ungdomarna kan också ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som försvårar problematiken.
Så här arbetar vi
Vi arbetar hypotesprövande utifrån den enskilda ungdomens behov där ungdomen, vårdnadshavare och uppdragsgivare är delaktiga i hela processen. Vi utgår från att välfungerande dygnsrytm, kost- och motionsvanor är avgörande för ungdomarnas förmåga att tillgodogöra sig behandling. Därför har vi:
- Bestämda kostvanor
- Träning i dygnsrytm
- Daglig motion
- Systematiserad fritidsträning med exponering för nya aktiviteter
- Tydliga rutiner
Tillsammans med ungdomarna arbetar vi för att få till en daglig struktur där sysselsättning i form av skola eller praktik samt en meningsfull fritid är en viktig del.
Vi arbetar både individuellt och i grupp och anpassar arbetet utifrån målgruppen och den enskilde.
Som ett led i arbetet med ungdomens fysiska och psykiska hälsa har vi en sjuksköterska i verksamheten.
Metoder och förhållningssätt
De metoder och förhållningssätt vi arbetar med är:
- Steg för steg
- Lågaffektivt bemötande (LAB)
- Motiverande samtal (MI)
- Tydliggörande pedagogik
- Kognitiv Beteendeterapi (KBT)
- Aggression Replacement Training (ART)
- rePULSE
- Kris- och traumautbildning
Familj och nätverk
För att skapa förutsättningar för delaktighet hos nätverket är vi transparenta i vårt arbete, samverkan och återkoppling är ett regelbundet inslag.
Personalen har veckovis kontakt med vårdnadshavare via telefon eller mail. Vi är behjälpliga med transport och/eller bokning av hemresor för att främja ungdomens relationer med anhöriga. Vi initierar och deltar vid regelbundna möten med aktuella personer i nätverket samt vårdnadshavare.
Fysisk miljö
HVB-verksamheten ligger i en fristående villa i ett lugnt bostadsområde i det lilla samhället Munkedal. Med gångavstånd till centrum, samt goda reseförbindelser till såväl kusten som Göteborg och Uddevalla, finns bra möjligheter till studier och sysselsättning i närområdet.
I anslutning till huset finns en härlig altan samt en trädgård.
Om medarbetarna
Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos barnen och ungdomarna. Exempel på utbildningsbakgrund för medarbetarna i verksamheten är socialpedagog och KBT-terapeut. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.