hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
ADD, ADHD, Aspergers, Autism, Downs syndrom
8

LSS-bostad i Västerbotten

Målargränd är en LSS-gruppbostad för dig med en diagnos som ADHD/ADD, Aspergers syndrom, autism, Downs syndrom.

Hos oss ska det vara enkelt att bo och leva. Du ska trivas hos oss och vi vill att du ska känna att du kan påverka din livssituation. Varje vecka har vi ett husmöte där du och övriga boende tillsammans med personalen planerar den närmaste tiden och där du får information om olika nyheter.

När du flyttar in på Målargränd får du en egen stödperson som bland annat ansvarar för genomförandeplanen och hjälper dig med olika praktiska saker, till exempel att boka taxi och tandläkare.

De som bor på Målargränd har anpassade arbetsplatser inom daglig verksamhet eller på externa företag.

Aktiviteter

Målargränd har ett speciellt aktivitetsombud som planerar aktiviteter och fritid, och gör det tillsammans med dig och övriga boende.

Vissa aktiviteter återkommer varje vecka. Tisdagskvällar badar vi på Hemgården. Onsdagskvällar kan du besöka kyrkans kvällsverksamhet på Blå träffen. Umeå kommuns omsorgsklubb är öppen på torsdagskvällar. Vi ordnar också inomhusaktiviteter varje vecka, där du är med och bestämmer vad vi ska göra. På sommaren tar vi några dagars semester och åker runt med en minibuss. Vi ordnar också utomhusaktiviteter utifrån dina och de andra boendes önskemål. De kan vara både spontana och planerade, till exempel besök i kyrkan, bowling, promenader, minigolf och fotbollsmatcher.

Måltider

Du väljer om du vill äta på egen hand eller tillsammans med andra. Du gör matlista, handlar och lagar din mat med eller utan stöd av personalen. Vid högtider lagar vi maten tillsammans i vårt gemensamma kök. Högtider och helger uppmärksammar vi alltid. Många storhelger och varannan söndag erbjuds du att äta tillsammans med andra. Vi har ett eget måltidsombud som stöttar dig med råd och tips.

Anhörigträff

Vi anordnar anhörigträffar två gånger per år. På försommaren brukar vi äta tillsammans och då presenteras de vikarier som ska arbeta den kommande sommaren. Vid jul brukar vi anordna en träff med glögg och pepparkakor. Även legala företrädare inbjuds alltid. Varje år genomförs en undersökning för boende och en undersökning för anhöriga. Resultatet av dessa används alltid för att utveckla våra verksamheter.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Målargränd

Du bor i en ljus lägenhet på cirka 40 kvadratmeter med ett allrum och kök i öppen planlösning samt en liten hall. Lägenheten har ett stort badrum som kan utrustas med dusch eller badkar. Du bestämmer vilket du vill ha. I badrummet finns tvättmaskin med inbyggd torktumlare. Till lägenheten hör även ett förråd plus en stor balkong.

Behöver du hjälpmedel, till exempel höj- och sänkbar säng eller taklyft, ordnas detta i samråd med kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast. Lägenheten är kopplad till centralt brandlarm. Trygghets- och kramplarm installeras vid behov.

Målargränd har också en gemensam lägenhet som ligger nära boendet. Där kan du äta tillsammans med andra. Där finns också ett kök där vi lagar maten tillsammans. I lägenheten finns även soffor, TV, med mera, för aktiviteter och samvaro.

Du kan hyra en egen parkeringsplats utanför boendet.

Omgivningar

Runt omkring boendet är det grönt och lummigt med bland annat lekpark. På promenadavstånd finns ett större friluftsområde, Bölesholmarna, som ligger vid älven och är lämpligt för rekreation och bad.

Kommunikationer och service

Till närmaste busshållplats är det cirka 200 meter. Bussarna går regelbundet varje dag och det finns flera busslinjer. Till Umeå centrum är det cirka en och en halv kilometer. Terrängen runt gruppbostaden är väldigt flack och lämplig för cykelturer.

En närbutik och pizzeria finns cirka 300 meter från gruppboendet. Till närmaste större centrum med frisör, fler butiker, bank, café med mera, är det ungefär en halv kilometer i väldigt lätt terräng. Närmaste återvinningsstation ligger bara trettio meter från boendet.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Målargränd finns cirka sex medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Till boendet är kommunens sjuksköterskepatrull, arbetsterapeut och sjukgymnast kopplade. Under kvällar och helger finns kvälls- och nattpatrull att tillgå.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.