Om verksamheten
Lundagatan är en fritidsverksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna upp till 30 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så som ADHD eller autismspektrum.
Upplägg
Våra deltagare träffas en eller två eftermiddagar eller kvällar i veckan i fasta grupper med egen personal. Grupperna är indelade efter ålder, intressen och stödbehov, och varje grupp har sitt eget aktivitetsschema som deltagarna skapar i samråd med personalen.
Ofta håller vi till i våra egna lokaler, men ibland beger vi oss ut på stan för att exempelvis bowla, bada, klättra, åka gokart eller gå på bio. När vi gör aktiviteter på stan så äter vi alltid middag på restaurang, och annars lagar vi mat och äter ihop i verksamhetens kök. För den som vill går det att få skjuts hem när vi avslutat för kvällen.
Fysisk miljö
Verksamheten på Lundagatan ligger i ett bostadsområde i Solna och är uppdelad i två våningar. Här finns biljardbord, pingisbord, biosalong, flera datorer och TV-rum där man kan spela tv-spel. Vi har eget kök med matplats där vi lagar mat och äter tillsammans. Hos oss finns många möjligheter att göra roliga saker tillsammans, men här kan man också hitta en lugn vrå för exempelvis läxläsning eller om man vill slappna av en stund.
Det finns busshållplats alldeles utanför, och till tunnelbana är det 750 meter (Solna centrum) respektive en kilometer (Västra Skogen). Vid Solna centrum ligger också Skytteholmsparken dit vi ofta går tillsammans för lek och annat skoj.
Om medarbetarna
På Lundagatan jobbar 8 fritidsledare. 5 fritidsledare som har fastanställning samt 3 fritidsledare som jobbar fasta grupper i veckan. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel undersköterske-, lärar-, eller socionomutbildning.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.