Lilla Anderbäcksvägen

hGruppbostad
Nyköping, Södermanland
1 av 6 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Lilla Anderbäcksvägen är en gruppbostad för dig med diagnos inom autismspektrum och/eller intellektuell funktionsnedsättning.

Här bor och lever du i en miljö med uppmuntran och gemenskap men också med struktur, ordning och reda.

Lilla Anderbäcksvägen passar dig som vill leva ett självständigt liv men också dig som har ett större behov av omsorg och stöttning i vardagen. Här har du gruppbostadens trygghet och möjligheter till att kunna följa med på de aktiviteter som erbjuds i grupp och enskilt utifrån vad som passar dig. Du har en egen stödperson som är med och stödjer dig lite extra utifrån dina behov och önskemål.

Du får möjlighet att leva så självständigt som möjligt samtidigt som du får precis det stöd du behöver för att klara vardagen på ett bra sätt. Tillsammans med dig jobbar vi för att stärka ditt självförtroende så att du gör allt mer på egen hand. Vi hjälper dig att träna på hur du sköter ditt eget hushåll, till exempel att städa, tvätta och laga mat. Du får också hjälp att träna din förmåga ute i samhället. Du står i fokus så att du ska känna delaktighet, självbestämmande och meningsfullhet i ditt liv.

Vår pedagogik anpassas till dina behov och förutsättningar. Vi arbetar utifrån Nytidas ramverk för pedagogik (läs mer här >>) som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

På Lilla Anderbäcksvägen får du vara som du är.

Aktiviteter

På lilla Anderbäcksvägen försöker vi fokusera på hälsa och fysiska aktivitet utifrån dina önskningar och förutsättningar. Vi går promenader och åker på utflykter både i Södermanland och Östergötland. Aktiviteterna kan till exempel bestå av att vi vandrar på Sörmlandsleden där vi äter medhavd picknick eller grillar korv. Vi kan också cykla iväg och titta på vår vackra natur och plocka blommor eller andra fina saker i naturen. Vi åker också kontinuerligt till Kolmårdens djurpark.

Vid intresse finns möjlighet att till exempel bowla, spela minigolf, badminton eller något annat som intresserar dig. Allt sker utifrån de önskemål du har, gemensamt med de andra som bor här på Lilla Anderbäcksvägen.

Vi har även andra former av aktiviteter på boendet såsom att pyssla, spela spel eller titta på film i vårt stora fina allrum. Vi har ett kök där vi ibland bakar eller gör något annat trevligt tillsammans. I de gemensamma utrymmena kan du umgås med dina medboende eller personal. När du känner för att vara ifred har vi utrymmen för det också.

För oss på Lilla Anderbäcksvägen är det viktigt med traditioner och vi firar alla högtider tillsammans med dig, om du vill förstås.

Daglig verksamhet

Om du bor på Lilla Anderbäcksvägen kan vi erbjuda daglig verksamhet på Stohagens dagliga verksamhet.

Om byggnaden

Emrahus som byggt gruppbostaden har tagit fram denna film

Boendet består av sex lägenheter på 40 kvadratmeter. Lägenheterna är på två rum och kök, separat sovrum och öppen planlösning med vardagsrum och kök i ett. Lägenheterna har fullt utrustat kök med diskmaskin samt badrum med dusch. Du har din egen uteplats som du når genom altandörren i ditt vardagsrum.

Boendet är ett klimatsmart passivhus och har tillsammans med psykolog Bo Hejlskov Elvén planerats för att bli ett LSS-boende på de boendes villkor, där planlösning, hjälpmedel och kognitiv tillgänglighet ska sänka stress och skapa mer självständighet i vardagen. Utöver lägenheterna inrymmer boendet gemensamhetsutrymme bestående av stort allrum samt ett gemensamt kök, gemensam tvättstuga samt en gemensam uteplats och trädgård.

Fysisk miljö

Lilla Anderbäcksvägen är beläget i det lilla samhället Svalsta 9 km söder om Nyköping. Det ligger strategisk placerat i södra Södermanland, nära gränsen till Östergötland och endast en timmes bilfärd från Stockholm. Det finns busshållplats precis utanför boendet och det tar 10 minuter med bil till närmaste mataffär och cirka 15 minuter till centrala Nyköping. Här i Svalsta bor det cirka 1100 personer. Det är nära till vackra omgivningar och natursköna miljöer.

Om medarbetarna

Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Vi har även personal som har grundläggande kunskaper i teckenspråk.

Så är det att bo i en gruppbostad

Visa hela beskrivningen

Lyssna