hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
ADD, ADHD, Aspergers, Autism, Downs syndrom
6

Långgatan är en LSS-gruppbostad för dig med diagnoser som ADHD/ADD, Aspergers syndrom, autism, Downs syndrom.

Hos oss ska det vara enkelt att bo och leva. Du ska trivas hos oss och vi vill att du ska känna att du kan påverka din livssituation. Varje månad har vi ett husmöte där du och övriga boende tillsammans med personalen planerar den närmaste tiden och där du får information om olika nyheter.

När du flyttar in på Långgatan får du en egen stödperson som bland annat ansvarar för genomförandeplanen och hjälper dig med olika praktiska saker, till exempel att boka taxi och tandläkare.

De som bor på Långgatan har anpassade arbetsplatser inom daglig verksamhet eller på externa företag.

Aktiviteter

Tillsammans med dig och övriga boende planerar Långgatans aktivitetsombud aktiviteter och fritid.

Vissa aktiviteter återkommer varje vecka. Tisdagskvällar badar vi på Hemgården. Onsdagskvällar kan du besöka kyrkans kvällsverksamhet på Blå träffen. Umeå kommuns omsorgsklubb är öppen på torsdagskvällar. Vi ordnar också inomhusaktiviteter varje vecka, där du är med och bestämmer vad vi ska göra. Det kan handla om TV-kvällar, pyssel av olika slag och TV-spelkvällar.

På sommaren tar vi några dagars semester och åker runt med en minibuss. Vi ordnar också utomhusaktiviteter utifrån dina och de andra boendes önskemål. De kan vara både spontana och planerade, till exempel besök i kyrkan, bowling, promenader och minigolf. Ofta har vi på Långgatan sommaraktiviteter som basket, fotboll eller kubb.

Måltider

Du väljer om du vill laga och äta mat på egen hand eller tillsammans med andra. Maten lagas vi i vårt gemensamma kök. Vi satsar på att laga näringsriktig och god mat från grunden. Bara i undantagsfall använder vi halvfabrikat. Högtider och helger uppmärksammar vi genom att duka med finare porslin och laga extra god mat.

Vi har ett måltidsombud som ansvarar för att, tillsammans med dig och övriga boende, planera maten fem veckor framåt för alla som äter gemensamt. Efter de fem veckorna utvärderar ni maten och kan komma med förslag på förändringar. Väljer du att laga maten själv, får du hjälp av din stödperson att planera menyn.

Anhörigträff

Vi anordnar anhörigträffar två gånger per år. På försommaren brukar vi äta tillsammans och då presenteras de vikarier som ska arbeta den kommande sommaren. Vid jul brukar vi anordna en träff med glögg och pepparkakor. Även legala företrädare inbjuds alltid. Varje år genomförs en undersökning för boende och en undersökning för anhöriga. Resultatet av dessa används alltid för att utveckla våra verksamheter.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Långgatan

Boendet ligger i ett område med framförallt villor och bostadsrätter. Du bor i en ljus lägenhet på cirka trettioåtta kvadratmeter med ett allrum och kök i öppen planlösning samt en liten hall. Lägenheten har ett stort badrum som kan utrustas med dusch eller badkar. Du bestämmer vilket du vill ha. I badrummet finns tvättmaskin med inbyggd torktumlare. Till lägenheten hör även ett förråd utomhus. Behöver du hjälpmedel, till exempel höj- och sänkbar säng eller taklyft, ordnas detta i samråd med kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast. Boendet har toalettlarm. Trygghets- och kramplarm installeras vid behov.

Boendet har gemensamma utrymmen där man kan äta tillsammans och där finns också soffor, TV, med mera. Vi har även ett kök där vi lagar gemensamma måltider. Utomhus finns en altan och en stor, lummig gård lämplig för olika aktiviteter. Där finns bland annat enklare odlingar.

Omgivningar

På cykelavstånd finns ett större friluftsområde, Bölesholmarna, som ligger vid älven och är lämpligt för rekreation och bad.

Kommunikationer och service

Till närmaste busshållplats är det cirka 200 meter. Bussarna går regelbundet varje dag och det finns flera busslinjer. Till Umeå centrum är det cirka tre kilometer. Terrängen runt gruppbostaden är väldigt flack och lämplig för cykelturer. Vid gruppbostaden finns en parkering.

En närbutik och pizzeria finns cirka en halv kilometer från gruppboendet. Till närmaste större centrum med frisör, fler butiker, bank, café med mera, är det ungefär en och en halv kilometer i väldigt lätt terräng. Till Umeå centrum är det cirka tre kilometer. Närmaste återvinningsstation ligger runt en halv kilometer bort.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Långgatan finns cirka 16 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Till boendet är kommunens sjuksköterskepatrull kopplad samt arbetsterapeut och sjukgymnast. Under kvällar och helger finns kvälls- och nattpatrull att tillgå.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.