Om verksamheten
Kängurun är ett utrednings- och behandlingshem som erbjuder heldygnsvistelse i lägenhetsboende beläget i fina och funktionella lokaler.
Målgrupp
På Kängurun HVB välkomnar vi barn- och ungdomar tillsammans med sin förälder/sina föräldrar. Vi erbjuder heldygnsvård i fullt utrustade lägenhetsboenden. De inskrivna kan vara placerade enligt SoL eller LVU. Kängurun är ett utrednings- och behandlingshem, vi utför både utredningar och familjebehandling på uppdrag av socialtjänsten. Vi har även möjlighet att ta emot akutplaceringar, familjer med ett visst behov av skydd samt gravida kvinnor i nära anslutning till förlossning i behov av stöd och behandling.
Så här arbetar vi
Vi arbetar med ett tydligt barnperspektiv där barnet är i fokus under hela placeringstiden. För att möjliggöra barnets delaktighet använder vi oss av olika verktyg och samtalsmetoder. För oss är det viktigt att barnet får komma till tals och vi strävar efter att hitta sätt där varje barn får rätt förutsättningar att uttrycka sig. Känguruns mål är att främja varje barns behov av en god utveckling och trygg uppväxt. Vi arbetar aktivt med hela familjens delaktighet i såväl planering som i genomförandet av uppdraget. Vi är måna om familjens integritet och vi eftersträvar samarbete med familjen.
Ett utredningsuppdrag på Kängurun kan senare övergå till behandling. Om en utredning redan har utförts av socialtjänsten kan familjen komma till Kängurun direkt för behandling. I utrednings- och behandlingsarbetet arbetar vi strukturerat och lösningsfokuserat. Vi anpassar genomförandet av uppdraget utefter familjens behov.
Vi använder oss av Signs of Safety vilket stärker barnets och förälderns delaktighet. På Kängurun arbetar vi även aktivt med Nytidas ramverk för pedagogik. Vår värdegrund innefattar respekt, ansvar, enkelhet och kunskap.
Utredning
Vi utför på uppdrag av socialtjänsten utredningar av föräldraförmågan i en hemlik kontext. Utredningstiden kan variera beroende på uppdragets innehåll och komplexitet. Vi planerar utredningen utifrån socialtjänstens frågeställningar och all dokumentation följer strukturen i BBIC (Barns Behov i Centrum). Vår utredningsmetodik innefattar strukturerade och spontana observationer, samtal och aktiviteter i olika miljöer. Vi kartlägger barnets individuella behov samt föräldrarnas förmåga att möta barnets behov.
Behandling
Vi utför på uppdrag av socialtjänsten familjebehandling där placeringstiden varierar beroende på uppdragets innehåll och komplexitet. Behandlingsarbetet har sin grund i den miljöterapeutiska vardagsstrukturen där vi sätter relationsskapandet i centrum. Genom att skapa en stabil fysisk och social miljö ges förutsättningarna för en positiv utveckling. Vi arbetar även utifrån ett systemteoretiskt perspektiv där vi ser till helheten och där stödet riktar sig till hela familjen. Syftet med familjebehandlingen är att stärka familjens egna resurser, vägleda föräldern i sitt föräldraskap genom att hitta alternativa strategier samt att stärka kommunikation och relation inom familjesystemet. Vi utgår från att familjen innehar expertkunskapen samt att delaktighet och samarbete är avgörande för förändring. Personalen på Kängurun agerar vägledare i syfte att skapa förutsättningarna för familjen att nå sina uppsatta mål.
Extra resurser
Kängurun har ett gott samarbete med skola och förskola i Skara, där inskrivning oftast sker snabbt och effektivt. Kängurun samarbetar vid behov med extern barnpsykolog. Vi kan även erbjuda en neuropsykiatrisk- samt psykiatrisk utredning för både barn och förälder med hjälp av extern samarbetspartner, Utredningskompaniet. Den externa utredningen tillkommer mot en kostnad.
Fysisk miljö
Kängurun ligger centralt beläget i Skara med närhet till service och kommunikationer. På Kängurun har vi sju lägenheter i olika storlekar. Varje lägenhet är möblerad och har ett eget badrum samt ett fullt utrustat kök där familjen tillagar sin egen mat. Våra lokaler är rymliga och välvårdade, med tillgång till lekrum och pysselrum för inomhusaktiviteter. Vi har även en trädgård med plats för lek och möjlighet till utomhusaktiviteter.
Om medarbetarna
Våra medarbetare är utbildade socionomer, socialpedagoger, beteendevetare, socialpsykologer och behandlingspedagoger. Vi har kunskap och erfarenhet av att arbeta inom utredning och behandling. I verksamheten finns även flertalet medarbetade med tidigare erfarenhet av arbete inom socialtjänsten.
Känguruns medarbetare har grundläggande kunskaper i BBIC och använder Socialstyrelsens grundbok som stöd. I personalgruppen finns bland annat utbildning och kunskap gällande Signs of Safety, MI (Motiverande samtal), lågaffektivt bemötande, RePulse och ART (Agression Replacement Training). Personalen har en bred kunskap och erfarenhet av att arbeta med neuropsykiatriska diagnoser, funktionsnedsättningar och missbruksproblematik. Personal har även utbildning i kartläggning av våld, så som SARA SV, PATRIARK och FREDA-bedömningar. Det finns god kännedom och erfarenhet gällande arbete med våld i nära relation samt hedersrelaterat våld.
För att säkerställa hög kvalitet och kompetens bland medarbetarna har vi regelbunden extern ärendehandledning.