hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
Autism
4

Hemkänsla och självbestämmande

Högsommarens LSS-gruppbostad vänder sig till dig som är 18 år eller äldre och har en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Individen i fokus

På vårt boende har vi satsat extra mycket på att göra det hemtrevligt och att vara en plats där du bestämmer över din egen vardag. Hos oss får du anpassat stöd och personlig service och kan växa och utvecklas som människa i en miljö där du känner närhet, respekt och delaktighet. Boendet tillämpar nattjour för största möjliga trygghet.

Tillsammans med dig och dina anhöriga eller legal företrädare går vi igenom vilken daglig verksamhet och vilka fritidsaktiviteter som passar dig bäst. Exempel på våra inomhusaktiviteter är taktil massage, manikyr, kasta boll, spela spel, sittgympa och musikkvällar. Vi gör också utflykter, besöker caféer, promenerar och går på seniorträff, för att nämna ytterligare aktiviteter.

Måltider

Du väljer själv om du vill äta i din lägenhet eller i vårt gemensamma kök. Vi lagar mat tillsammans med dig, om du vill, och ger dig det stöd du behöver. Antingen tillsammans i det gemensamma köket eller enskilt hemma hos dig. Under helger och vid högtider gör vi lite extra fint och firar tillsammans eller på egen hand. Du är naturligtvis med och planerar din egen mat.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Högsommaren

På Högsommarens gruppboende väljer du mellan avskildhet i din egen lägenhet eller umgänge i våra hemtrevliga lokaler.

Du bor i en egen lägenhet på cirka 48-50 kvadratmeter med kök, toalett med dusch och plats för egen tvättmaskin och torktumlare. Några lägenheter har egen uteplats. Behöver du en höj- och sänkbar säng ordnar vi en sådan. Uttag finns för telefon och TV och lämpligt larm kopplas in vid behov. Gruppboendet har gemensamt kök och ljusa sällskapsytor med högt i tak och gott om plats för gäster. Hit kommer du om du vill umgås, titta på TV, äta eller fika. När vädret tillåter njuter du, om du vill, av naturen och dricker kaffe på uteplatsen. Vi har nära till promenadvägar, skog och vatten.

Kommunikationer och service

Parkering finns utanför boendet. Vi har nära till buss och en kort promenad till pendeltågsstation och Skogås centrum med butiker och service. Medicinsk fotvårdare besöker vårt boende var tredje månad.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Högsommaren finns cirka 17 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: distriktssköterska och läkare på vårdcentralen i Skogås. Arbetsterapeut och sjukgymnast anlitas vid behov.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.