Om verksamheten
Gnistan daglig sysselsättning vänder sig till dig som lever med psykisk ohälsa. Vi erbjuder dig en meningsfull sysselsättning där du får möjlighet att prova olika arbetsuppgifter under arbetsplatsliknande förhållanden, och du ges möjlighet att utvecklas i din egen takt och efter dina förutsättningar.
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Gnistan arbetar även med Individanpassat stöd till arbete (IPS), som används till att stötta enskild individ till arbete, studier, praktik och i kontakt med arbetsförmedlingen.
Aktiviteter
Exempel på anpassat arbete är:
- Datorgrupp, som arbetar både i grupp och individuellt efter önskemål
- Tidningsgrupp, som arbetar med Gnistans egen tidning
- Lego-/monteringsarbete, som utför uppdrag åt företag så som montering av reflexer
- Textil-grupp, som stickar, virkar och syr
- Bokcirkel, som lyssnar på ljudböcker, ser på dokumentärer, föreläsningar samt diskuterar aktuella ämnen
- ESL-grupp, som arbetar med metoden Ett självständigt liv inom olika livsområden
- Målarcirkel, som målar och skapar i olika material
- Butiksgrupp, som säljer deltagares konst och olika hantverk i Gnistans butik
Dessutom ägnar vi oss åt andra aktiviteter och utflykter utifrån deltagarnas önskemål, samt håller regelbundna Gnistan-möten med personal och deltagare
Placering på Gnistan
Ansökan om plats på sysselsättning Gnistan går genom ansvarig handläggare på Upplands Väsby kommun eller kommunens växel Väsby Direkt tel. 08-590 970 00.
Måltider
På Gnistan finns det lunch och fika till försäljning.
Fysisk miljö
Gnistan ligger i Upplands Väsby, med närhet till bussar, pendeltåg och Upplands Väsby centrum.
Om medarbetarna
På Gnistan finns 6 aktivitetshandledare, varav en arbetscoach och en gruppchef. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.