C4 HVB för unga

hBehandlingshem, HVB
Kristianstad, Skåne
1 av 9 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

HVB C4 vänder sig vänder till ungdomar mellan 16 och 20 år som behöver stöd i vardagen på grund av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, psykosocial problematik, viss kriminalitet, upprepade konflikter eller hög skolfrånvaro.

Vi har sammanlagt 12 fullt utrustade lägenheter där de boende bor enskilt, för att ta hänsyn till de boendes personliga integritet. Insatserna utformas utifrån varje individs unika behov, förmågor och önskemål.

På C4 arbetar vi utifrån modellen Steg för steg som bygger på delaktighet, transparens och mätbarhet. Vi arbetar hypotesprövande utifrån den enskilda ungdomens behov där ungdomen, vårdnadshavare och uppdragsgivare är delaktiga i hela processen. Vi utgår från att välfungerande dygnsrytm, kost- och motionsvanor är avgörande för ungdomarnas förmåga att tillgodogöra sig behandling. Tillsammans med ungdomarna arbetar vi därför för att få till en daglig struktur där sysselsättning i form av skola eller praktik samt en meningsfull fritid är en viktig del. Målet är att ungdomarna vid avslutad behandling ska leva ett meningsfullt liv med ökad livskvalitet och att de ska ha lärt sig sociala och praktiska färdigheter.

Vårt arbetssätt

Vi arbetar utifrån en tillämpad beteendeanalys som följer en tydligt angiven process. Innehållet i behandlingen och val av åtgärd baseras alltid på beteendeanalysen. Problembeteenden identifieras, därefter görs en prioritering av var vi börjar. Det prioriterade beteendet mäts, för att få reda på hur stort problemet är, innan analysen av beteendets funktion tar vid. Åtgärder bestäms och genomförs tillsammans med ungdomen. Därefter utvärderar vi och följer upp effekterna av åtgärderna. Ungdomen själv, vårdnadshavare och socialtjänst är delaktiga i processen som har sina rutiner med angivet mål och syfte.

Utifrån vårdplanen upprättar vi tillsammans med ungdomarna en genomförandeplan. Socialtjänst och vårdnadshavare får varje månad en rapport i BBIC-format om behandlingens fortskridande och dess effekter. Lågaffektivt bemötande och MI finns med i vårt arbetssätt med ungdomarna. Vår verksamhet bygger på principer från FN:s barnkonvention samt Socialstyrelsens riktlinjer för insatser och dokumentation kring barn och unga i socialtjänsten. All dokumentation och alla insatser sker i enlighet med Barns Behov I Centrum (BBIC).

Metoder och förhållningssätt

De metoder och förhållningssätt vi arbetar med är:

- Steg för steg
- Återfallsprevention
- Lågaffektivt bemötande
- Motiverande samtal (MI)
- Aggression Replacement Training (ART)

Fysisk miljö

Hos oss bor du i en lägenhet, antingen ett rum och kök eller två rum och kök. Vissa lägenheter har egen tvättmaskin och torktumlare medan andra har tvättstuga att dela på. Våra lokaler är nyrenoverade år 2017.

På källarplan har vi hela 50 kvadratmeter uppehållsrum med gemensamt kök. Där intill ligger ett lika stort gym som är till för dig som bor hos oss.

Kristianstad är en stad med närhet till det mesta. Strax intill boendet ligger en park med möjlighet till aktiviteter, picknick och sevärdheter. Inte långt från boendet ligger tågstationen med närhet till kollektivtrafik, badhus, idrottshallar, galleria, bio och mycket mera.

Om medarbetarna

Vi eftersträvar en personalgrupp sammansatt av olika utbildningsbakgrund, ålder och kön för att möta olika behov av stöd hos de boende. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Visa hela beskrivningen

Lyssna