Visa alla bilder

hHVB

Egen regi
LVU, SoL 7.1.1
Barn & Unga
6
15-20 år

HVB-boende nära Lysekil

Brastad HVB är ett boende med sex platser som riktar sig till ungdomar i åldrarna 15 till 20 år med beteende- eller självskadeproblematik, ofta i kombination med en underliggande neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. De ungdomar som kommer till oss lever ofta med olika destruktiva beteenden och svårigheter att klara sin skolgång. Många har en neuropsykiatrisk diagnos inom autismspektrum. En placering kan också bli aktuell när familjen behöver stöd under en kortare eller längre period. I vissa fall kan man placeras hos oss och samtidigt genomgå en neuropsykiatrisk utredning. Självklart arbetar vi i nära samarbete med både föräldrar och handläggare.

Brastad HVB var tidigare en del av Stöd & Resurs men ingår nu i Nytida.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Brastad HVB

I kustnära Brastad, cirka 15 minuters bilväg utanför Lysekil, ligger vårt HVB-hem. Det totalrenoverade huset i tre plan har tidigare tjänat som skola och erbjuder därmed en fin och spatiös boendemiljö med ljusa rum. Boendet har sex ungdomsrum, två personalsovrum/kontor, kök med matsal, tvättstuga, aktivitetshall med pingis- och biljardbord samt ett stort vardagsrum med TV-hörna, ett matbord och stolar där man även kan pyssla eller spela sällskapsspel. I anslutning till boendet finns en stor trädgård med närhet till hav, bad och fiske. Närmaste samhälle ligger fem minuter bort och har affär och pizzeria.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

Vi har en hög kontinuitet i personalgruppen och värdesätter egenskaper som lyhördhet, engagemang, värme och humor. Personalgruppen består av tio medarbetare där enhetschefen har en samordnande funktion. Verksamheten bemannas av två till tre personal per dag, anpassat efter behov. Våra medarbetare får kontinuerlig handledning och fortbildning utifrån aktuell forskning och vetenskap och har goda kunskaper och erfarenheter inom NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.