Om verksamheten
Apoteksgatan är en gruppbostad enligt LSS som vänder sig till dig inom personkrets 1 och har en diagnos inom autismspektrum eller intellektuell funktionsnedsättning.
Här bor och lever du på dina egna villkor så självständigt som möjligt. Du har stort inflytande över din boendesituation medan personal ger den service och det stöd du behöver. Du har tillgång till personal dygnet runt. Din individuella genomförandeplan är viktig både för oss och för dig. I genomförandeplanen tas dina önskemål upp om hur ditt stöd ska se ut, de insatser du har rätt till samt visar hur vi kan stöttar dig till att få leva ditt liv på dina villkor. Vi arbetar i enighet med avtalet mellan Nytida och Klippans kommun.
Vi arbetar individanpassat utifrån Nytidas ramverk för pedagogik som bygger på lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).
Arbetssättet är individanpassat för att varje enskild boende ska ha de bästa förutsättningar för livskvalitet, delaktighet, självbestämmande och meningsfullhet. Med lugn, trygghet och struktur ger vi dig stöd att använda dina styrkor och att bejaka dina intressen.
Måltider
Måltiderna lagar du i din egen lägenhet. I det gemensamma köket äter vi ibland tillsammans, till exempel vid högtider och större helger då vi dukar fint och serverar traditionsenlig mat och dryck.
Fysisk miljö
Apoteksgatan ligger i centrala Klippan, i ett omsorgsfullt renoverat hus. Du bor i egen lägenhet med kök och badrum. Det finns även gemensamma lokaler för umgänge med grannar och personal i direkt anslutning till din lägenhet. De består av kök med matplats samt vardagsrum.
I Klippans centrum finns butiker, service så som bank och postkontor samt ett flertal matställen. Utanför centrum finns många fina gårdsbutiker att upptäcka. Vill du ta dig till storstäder så som Helsingborg och Hässleholm finns det förbindelser med både buss och Pågatåg.
Om medarbetarna
På Apoteksgatan finns boendestödjare med erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning.
Via vår egen utbildningsverksamhet Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel utbildningar inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.