För närvarande bygger Nytida gruppboenden på flera platser Skåne och Halland. I fina och nya lägenheter erbjuds hem för dem som tillhör personkrets 1 inom LSS. På Grepgatan 10 i Helsingborg ligger ett av Nytidas nya boenden.

Den som flyttar in i ett gruppboende möblerar själv sin lägenhet och bygger där sitt eget hem men med stöd av personalen på LSS-boendet. På Grepgatan 10 är lägenheterna samlade i en korridor som påminner om ett hotell. De varierar i storlek och utformning men är alla, ljusa, vitmålade och modernt utrustade. Här finns också en möblerad lägenhet, en så kallad akutlägenhet om någon snabbt behöver en bostad. I den gemensamma delen där man kan träffas och umgås både med personal och de andra boenden finns en köksdel, bord och stolar samt en soffgrupp och TV. Det är trivsamt.

Lars-Erik
Lars-Erik Eriksson är verksamhetschef på Grepgatan.

Verksamhetschef Lars-Erik Eriksson ansvarar både för att hitta personer som vill bo här och för att rekrytera medarbetare. Det senare har inte varit svårt, många har velat vara med och starta det nya boendet. En av dem är Roger som är boendestödjare. Han har jobbat i omkring åtta år i kommunal regi men sökte sig till Grepgatan 10.

– Det är roligt att få vara med och påverka från start med allt från möblering till hur vi ska jobba som grupp, säger han.

Roger framför soffa
Roger jobbar som boendestödjare på Grepgatan.

Medarbetarnas uppgift är att ge stöd till så stor självständighet som möjligt för dem som bor här. Vad man behöver hjälp med varierar från person till person. Tillsammans med den boende utgår man från en genomförandeplan och går gemensamt igenom mål och på vilket sätt stödet ska ges. En grundsten är att den enskildes integritet och rätt till så stort självbestämmande som möjligt alltid ska respekteras.

Utbildning för alla medarbetare

Nytida har en egen utbildningsverksamhet som heter Lära. Genom denna har alla medarbetare på Grepgatan fått genomgå en introduktionsutbildning, de har också samtliga genomgått Läras utbildning Studio 3 i lågaffektivt bemötande.

– Det betyder att alla medarbetare har en gemensam bas och plattform att utgå ifrån och att de har fått verktyg för att klara av sina arbetsuppgifter på bästa sätt, säger Lars-Erik.

Nytidas gruppboenden tar emot från hela landet. En av de boende på Grepgatan valde att flytta hit från norra Sverige. Att Nytida nu öppnar så många gruppboenden i Skåne innebär också goda möjligheter att välja det som passar bäst. Helsingborg, där Grepgatan finns, har ett stort utbud av aktiviteter och med närhet till Danmark. För den som önskar mer av lugn och ro finns andra alternativ att välja på till exempel i Klippan, Svalöv eller utanför Laholm.

Fakta

Den som önskar plats i ett av Nytidas gruppboende behöver ett biståndsbeslut enligt LSS från sin handläggare. (Hyra betalas för lägenheten utifrån lägenhetens storlek.)

Läs mer om hur det går till att få plats på ett gruppboende

Frågor om placeringar

Här är våra nya boenden i Skåne

Här bygger vi nytt
Gruppbostad
Apoteksgatan (fd Bruksgatan)
LSS-Gruppbostaden Apoteksgatan (fd Bruksgatan) i Klippan, Skåne, är ett nyrenoverat LSS-boende ...
Klippan, Skåne
Detaljer
Gruppbostad
Bifrostvägen
På Bifrostvägen i Skummeslöv, Halland har vi byggt ett helt nytt LSS-boende för vuxna med en ...
Skummeslöv, Halland
Detaljer
Gruppbostad
Fockstorpsvägen
Nybyggd gruppbostad, speciellt utformad för att minska stress och öka tryggheten hos boende och ...
Mörarp, Skåne
Detaljer
Gruppbostad
Grepgatan 10
Gruppbostaden Grepgatan 10 i Helsingborg är ett nybyggt LSS-boende för dig med en diagnos inom ...
Helsingborg, Skåne
Detaljer
Öppnar 2021
Gruppbostad
Skaragatan
På vår LSS-gruppbostad Skaragatan i Helsingborg ska du känna dig trygg och delaktig. Vi vill ge ...
Helsingborg, Skåne
Detaljer
Hittade inget

 

Vill du veta mer?

Läs om lagrummet LSS

Så här går det till att söka plats

Se och sök alla Nytidas verksamheter