Välkommen till Nytidagården!

Nytidagården, Nytidas allra första fritidsgård, har öppnat i Järfälla. – Varje måndag står dörren öppen för våra boende i området som vill stifta nya bekantskaper och vara med på aktiviteter som vi ordnar, säger verksamhetschef Lena Rudtoft.

En gång i veckan förvandlas Nytida Sysselsättnings lokaler i Järfälla till en fritidsgård. Här finns allt som hör en sådan till: pingisbord, travar med spel, en skön soffa och ett mysigt kök. Och engagerad personal som ordnar aktiviteter för social samvaro och gemenskap, allt från musikquizz till filmkväll med popcorn. Lena Rudtoft menar att det är viktigt att skapa mötesplatser där de boende får träna på att umgås utanför både hem och tydliga ramar.

Anton framför pingisbordet

– För våra boende är det viktigt med rutiner. Därför har vi öppet varje måndag och sätter ihop ett aktivitetsschema i början av varje termin. Men vi vill också att man ska kunna umgås helt kravlöst här och ge utrymme för valmöjligheter och spontanitet. Det är bra att träna sig på att umgås utanför ett schema, att själv få välja och kanske fråga en annan person om hon och han vill vara med, säger Lena.

Det var i vintras som hon och Järfällas övriga verksamhetschefer Björn Levin och Camilla Jennel tog initiativ till Nytidagården. Till aktivitetsansvarig utsåg de Anton Rudtoft, som även jobbar på gruppbostaden Cylindergränd 5. Anton är på plats varje måndag och när vi är på besök är han i full färd med att dekorera en hemgjord tårta med hallon.

– Ikväll är det höstpremiär och jag hoppas det blir mycket folk! Det tror jag nog, de boende tycker det är jättekul att vara här. En gång var vi faktiskt 30 personer med all personal. Men ibland är vi mindre grupper och då får man mer tid att prata med och lära känna varandra. Det är också mysigt, säger Anton.