Nyheter

Utan varandra vore vi ingenting!

Anna och Mia med kvalitetspriset

Vinnare av Nytidas kvalitetspris 2020 är Skarpnäcksgårdens F-hus. Verksamheten finns utanför Stockholm och tar emot personer i hemlöshet. Här finns en sammansvetsad personalgrupp och en driven chef som tillsammans jobbar hårt för att sätta de boende i fokus. Nytidas värderingar och vision, som vi kallar Vår värld samt Nytidas ramverk för pedagogik är viktiga arbetsverktyg för att nå framgång.

– Det känns helt fantastiskt att vi vann! Vi har jobbat hårt för att bli en sammansvetsad arbetsgrupp som litar på varandra och har ett genomtänkt arbetssätt, säger verksamhetschef Jenny Thelander.

Arbetssättet utgår från visionen och värderingarna i Vår värld samt Nytidas ramverk för pedagogik. Det handlar bland annat om bemötandet av dem som kommer för att bo på F-huset. De är personer i hemlöshet, ofta i kombination med missbruk och psykisk ohälsa. En del är unga, i början av sin missbruksresa, och andra är gamla. En del bor här en natt och andra i många år.

De boende i fokus

– Vi försöker att jobba som om det vore vilken målgrupp som helst. Här ska vara god kvalitet och varje person ska bemötas individuellt redan från första inskrivningssamtalet, säger Jenny.

– Vi sätter alltid den boende i fokus. Vad klarar hen av och inte? Det handlar om konkreta saker som att välja ett rum nära hissen om det är en person som har svårt att gå, säger Anna Starborg som är boendestödjare.

Aktiviteter anordnas utifrån vad de boende orkar med: att baka en sockerkaka, gå en promenad eller spela bingo. De får stöttning att klara vardagsrutiner som att plocka undan och städa sina rum. Målen som sätts ska vara rimliga både utifrån vem personen är och dagsform. Födelsedagar uppmärksammas med en liten gåva och jul och andra högtider firas tillsammans.

– Det är grymt imponerande vad vi åstadkommer med de resurser vi har. Det bor 46 personer här, jämfört med till exempel ett gruppboende med sex personer, säger Mia Ljung som är gruppchef.

Lågaffektivt bemötande

På F-huset jobbar man med ett lågaffektivt bemötande, något som generellt kanske är vanligare inom LSS-verksamheter, och effekterna är mycket goda. Det har skapat en lugnare miljö och färre utbrott.

– Om det blir ett utbrott är det sällan det eskalerar och blir långdraget nu när vi arbetar lågaffektivt och personalen behåller sitt lugn, säger Anna.

Jenny säger också att de i reflektionsmötena, som är en del av arbetssättet med Nytidas ramverk för pedagogik, kan konstatera att när en händelse har inträffat beror det ofta på att någon medarbetare kan ha varit stressad. Hon menar att det lågaffektiva arbetssättet är en förutsättning för att F-huset ska kunna ta emot den målgrupp de gör, som blir allt svårare.

– En av F-husets styrkor är att vi kan ta emot de personer som har mest utmanande beteende, de som inte har någon annanstans att ta vägen, tillägger Mia.

Stöttande arbetsgrupp

Arbetssättet som utgår från Nytidas vision att göra världen lite bättre en människa i taget samt att bemöta var och en med respekt, sitter numera i ryggmärgen hos dem som jobbar här. Arbetsgruppen stöttar varandra och tar tillvara de olika erfarenheter som finns. Man hjälps åt när det är jobbigt. Stämningen är god och många har jobbat länge.

– Det ger så otroligt mycket att få jobba med andra människor. Här finns en god gemenskap och en familjekänsla både bland personal och klienter, säger Anna som har jobbat 21 år.

Mia som varit på F-huset i knappt ett år säger att ett av skälen till att hon ville börja jobba här var just det faktum att personalen trivs och stannar kvar. Hon lyfter också att de har en driven och duktig chef i Jenny som alltid är på väg framåt.

– Jag är stolt över det vi åstadkommer. Vi alla behövs, utan varandra vore vi ingenting, både vi som jobbar här och de som bor här. Ingen är bättre än någon annan. Vi har bara haft olika tur i livet, säger Mia.

Lyssna