14 oktober, 2016

Det knastrar om den skarpa lågan när Aron svetsar på delarna till en Renault Mégane som har problem med bromsarna. Hans kompis Rasmus har precis fått fart på tutan i sin egenhändigt hottade Volvo 740 -92. Han fortsätter fixa med vindrutespolningen.

Vi befinner oss i en verkstad i Hagfors och allt ser ut som det brukar där bilar repareras. Verktyg på en tavla på väggen, domkraft, svets, tryckluft, bilar och motorcyklar i mer eller mindre isärskruvat skick. Här jobbar unga personer med autism, som bor på Nytidas träningsboende i centrala Hagfors. De får stöd i att gå fordonsprogrammet på Älvstrandsgymnasiet och även möjlighet att ta körkort. Boendet är en del i Nytida omfattande verksamhet i Värmland.

− Vi har totalt 18 platser inom LSS och SoL i två hus på Tranebergsvägen och Tutemovägen i Hagfors. Ungdomarna kommer från hela Sverige. En stor fördel är vårt goda samarbete med Älvstrandsgymnasiet, som har ett mycket väl fungerande IMAS-program, säger Anders Alamaa, placeringsansvarig.

IMAS innebär individanpassad gymnasieutbildning med olika inriktningar för elever inom autismspektrat. Här finns mängder av möjligheter utifrån elevernas egna förutsättningar. De kan gå ett nationellt program med stöd från IMAS, läsa in det som fattas från grundskolan eller gå ett helt individuellt program. Studierna kan kombineras med praktik för att nå anställningsbarhet. Gymnasiet ligger inom synhåll från träningsboendet, så ungdomarna har inte långt till skolan. Det finns alltid personal på plats som kan följa med på vägen.

aron-svetsar

Anders Alamaa kan ge många goda exempel på unga som fått ett nytt liv genom träningsboendet och IMAS.
− En kille kom till oss med svår ADHD. Han hade mindre än 20 procents närvaro i skolan, sov på dagarna och var vaken på nätterna. Men han gillade motorcyklar, så vi bestämde att om han gick till skolan på förmiddagarna, så fick han köra motorcykel på terrängbana på eftermiddagen. Inom kort hade han över 70 procents skolnärvaro och MC-åkandet gjorde honom så trött så han somnade som en stock på kvällen. Så småningom var han uppe i 100-procentig närvaro, berättar Anders.

Det finns många goda exempel på ungdomar som kommer till Hagfors utan betyg eller med bara några få betyg i bagaget, och lämnar norra Värmland anställningsbara.

Åter till Aron och Rasmus i verkstaden. Det går inte att ta fel på att de trivs med att vara där och jobba. Handledarna Per och Dick hjälper till där det behövs, men mycket klarar killarna själva. Aron är en fena på att svetsa och Rasmus har fixat den mesta ombyggnaden av sin Volvo på egen hand. De breda lättmetallfälgarna med specialdäck är han särskilt stolt över och förklarar att de gick på sina modiga 10.000 kr.

− Vi tar emot bilar för reparation till självkostnadspris. Ägarna betalar för delarna och så får de lägga till det själva tycker ovanpå det. På så sätt får vi ihop till verktyg och annat som behövs här, berättar Per.

Genom det nära samarbetet med IMAS får Per och Dick veta om ungdomarna behöver träna på något speciellt inom fordonsprogrammet. IMAS-handläggaren deltar under en del av träningsboendets personalmöten varje vecka.

− Vårt samarbete med kommunen och näringslivet här är överhuvudtaget mycket bra. Vi uppskattas både för vår fina verksamhet och för att vi skapar jobb och handlar i Hagfors, säger Anders Alamaa.

Lyssna