Nyheter

Tips inför lovet: Så underlättar du övergången från lov till skola

Även om lovet är till för återhämtning, så är risken att hamna i ofrivillig skolfrånvaro extra stor efter lov. Speciellt för barn med NPF eller som är i riskzonen för hemmasittarproblematik. Här listar vi tips inför jullovet, för att övergången till skolan ska bli så smidig som möjlig.

7 tips: Så underlättar du övergången från lov till skola

 • Märk upp lovet i en kalender
  Skapa en tydlighet genom att märka upp lovdagarna i din kalender. På så sätt kan du se hur många dagar du är ledig och hur många dagar det är kvar tills du börjar skolan igen.

 • Håll fast vid rutiner
  Försök att hålla fast vid de rutiner som gäller vid skoldagar, även under lovet. Ställ väckarklockan på samma tid och gå och lägg dig vid samma tid. En god sömn är extra viktig att behålla. Rutiner kan också vara att komma ut och få frisk luft och att hålla fast vid måltider och mellanmål.

 • Gör meningsfulla aktiviteter
  Se till att komma ut ur rummet och bostaden! Gör aktiviteter som du tycker om för att motverka isolering.

 • Håll fast vid skolmiljön
  Besök skolgården och ta med en fotboll eller en termos med varm choklad, gå samma promenadväg som till skolan eller träffa någon kompis från skolan. Att hålla kvar vid skolmiljön kan motverka eventuell oro eller ångest inför skolstart, då förändringen och steget dit inte blir lika stort.

 • Förbered mentalt
  Börja samtala om skolan några dagar innan skolstart. Som förälder kan du hjälpa till att se över vilka ämnen eller skoluppgifter som väntar, men också fråga hur ditt barn känner. Kom ihåg att alla känslor är okej. Lyssna och var förstående, men försök också att skifta fokus till positiva aspekter och framhäv de saker som ditt barn ser är roligt med skolan.

 • Kommunicera med skolan
  Som förälder är det klokt att ha en öppen kommunikation med skolan, och att informera om ditt barn har bekymmer eller känner oro inför skolstarten. Ett tips är att redan innan lovet kommunicera och gemensamt hitta ett sätt för att skapa en smidig övergång och bibehålla en positiv inställning för ditt barn.

 • Kom ihåg att njuta
  Sist men inte minst, njut av ledigheten! Släpp kraven och gör det som just du vill och tycker om att göra.
Lyssna