Nyheter

Tips under lovet: Så underlättar du övergången från lov till skola

Två barn ler

Även om lovet är till för återhämtning, så är risken att hamna i ofrivillig skolfrånvaro extra stor efter lov. Speciellt för barn med NPF eller som är i riskzonen för hemmasittarproblematik. Här listar vi tips inför lovet, för att övergången till skolan ska bli så smidig som möjlig.

7 tips: Så underlättar du övergången från lov till skola

  • Märk upp lovet i en kalender
    Skapa en tydlighet genom att märka upp lovdagarna i din kalender. På så sätt kan du se hur många dagar du är ledig och hur många dagar det är kvar tills du börjar skolan igen.

  • Håll fast vid rutiner
    Försök att hålla fast vid rutiner, även under lovet. Ställ väckarklockan på samma tid och gå och lägg dig vid samma tid. En god sömn är extra viktig att behålla. Även rutiner som att hålla fast vid måltider och mellanmål.

  • Gör meningsfulla aktiviteter
    Se till att komma ut ur rummet och bostaden! Få frisk luft och gör aktiviteter som du tycker om för att motverka isolering.

  • Håll fast vid skolmiljön
    Träffa en kompis från skolan eller besök skolgården och ta med en fotboll eller fika. Att hålla kvar vid skolmiljön kan motverka eventuell oro eller ångest inför skolstart, då förändringen och steget dit inte känns lika stort.

  • Förbered mentalt
    Börja samtala om skolan några dagar innan skolstart. Försök att komma på någonting positivt med skolstarten, men kom också ihåg att alla känslor är okej.

    Tips till förälder: Hjälp till att se över vilka ämnen eller händelser som väntar efter lovet, och fråga hur ditt barn känner. Lyssna och var förstående, men försök också att skifta fokus till positiva aspekter och framhäv de saker som ditt barn ser är roligt med skolan.

  • Tips till förälder: Kommunicera med skolan
    Som förälder är det klokt att ha en öppen kommunikation med skolan, och att informera om ditt barn har bekymmer eller känner oro inför skolstarten. Ett tips är att innan skolstart, eller kanske redan innan lovet börjar, kommunicera och gemensamt hitta ett sätt för att skapa en smidig övergång och bibehålla en positiv inställning för ditt barn.

  • Kom ihåg att njuta
    Sist men inte minst, njut av ledigheten! Släpp kraven och gör det som just du vill och tycker om att göra.
Lyssna