Nyheter

Stötta, motivera och skapa rutiner för ett självständigt liv

skylt C4 HVB barn och unga Kristianstad

I Kristianstad har Nytida både stödboenden och ett nyrenoverat HVB-hem kallat C4 som vänder sig till tjejer och killar mellan 16-20 år. Hit kommer ungdomar med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och social problematik som vare sig kan bo hemma eller klarar av ett helt eget boende.

Läs mer om alla Nytidas stödboenden här

Läs mer om alla Nytidas HVB-boenden här

Läs mer om de verksamheter Nytida erbjuder för barn och unga

Kontakta Platsakuten för frågor om lediga platser

C4 består av tolv lägenheter som är nyrenoverade, ljusa och målade i vitt, fullt utrustade med möbler och husgeråd. Här finns även gemensamma rum och medarbetare är på plats dygnet runt. Stödboendena består av fem separata lägenheter i vanliga flerfamiljshus, även de är fullt utrustade och med tillsyn av personal.

Utifrån hur mycket hjälp och stöd ungdomen behöver väljs boendeform. Man kan också börja på C4 för att sedan flytta vidare till stödboendet när man är redo och klarar av att ta mer ansvar. Det är biståndshandläggaren som ger uppdrag om placeringen som kan vara allt från åtta veckor och längre. Sex månader är vanligt att man börjar med, men Kristoffer Persson som är gruppchef berättar om en kille som bodde här i tre och ett halvt år.

– I dag har han flyttat tillbaka till sin hemkommun, bor i en egen lägenhet och har fått sommarjobb. Hos oss fick han struktur på sin tillvaro och lärde sig att följa ett schema, säger Kristoffer.

Just att stötta, motivera, skapa rutiner och aktivera ungdomarna är medarbetarnas viktigaste uppgift. På C4 finns de på plats hela dagen, på stödboendet gör de besök en eller två gånger om dagen. Ungdomarna behöver ha något att göra på dagarna skola, praktik eller jobb. Minst lika viktigt är att lära sig att bo själv och ta ansvar. Allt från att komma upp på morgonen, till att handla laga mat, städa och tvätta.

ljuslyktor på bord C4 HVB i Kristianstad

Egen kontaktperson

Varje ungdom har en kontaktperson i personalen. Tillsammans gör de en målbeskrivning där ungdomen själv får berätta om sitt mål, för till exempel tre månader, och får stöd att hitta vägar att nå fram och lyckas. Ungdomen kan vilja komma upp på morgonen, följdfrågan blir ”hur ska du göra, du har ju en väckarklocka och det har inte funkat?”, svaret kan bli ”jag behöver två”. Nästa mål kan vara att äta frukost ”för jag märker att jag blir hungrig”. Frågan kan bli ”Vad är lättast och snabbast att äta?” svaret blir ”yoghurt” då börjar man med yoghurtfrukostar. Stegvis byggs färdigheter och ansvar upp.

För den som arbetar här handlar det om att bygga en relation, skapa förtroende och lära känna ungdomen. Utmaningen och det som gör jobbet både roligt och meningsfullt, menar Kristoffer är att försöka förstå de dolda budskapen, det som inte sägs om det plötsligt är kaos i en lägenhet, om en person inte sover eller återgår till att bara äta pizza.

– Då måste man våga fråga och våga vara tyst och lyssna på svaret. Ofta finns det en bakomliggande orsak till varför beteendet ändras. Det handlar om något annat som man kanske inte vet hur man ska hantera. Man kan vara helt slut för att grannen spelar hög musik hela natten, men man vågar inte säga ifrån eller så har det hänt något i familjen, säger Kristoffer.

För ungdomarna är det viktigt med vuxna som lyssnar och som de kan lita på och Kristoffer säger att han och hans kollegor är bra på detta.

– Det känns som att vi gör ett bra jobb här.

Läs mer

Läs mer om alla Nytidas stödboenden här

Läs mer om alla Nytidas HVB-boenden här

Läs mer om de verksamheter Nytida erbjuder för barn och unga

Läs mer om C4 här

Läs mer om stödboenden Kristianstad här

Kontakta Platsakuten för frågor om lediga platser