Nyheter

Serviceboendet Sörlidsbacken – ett första eget boende för unga vuxna

Sörlidsbacken byggnad framsida vit fasad

I ett lugnt villaområde i Spånga i norra Stockholm smälter ett nybyggt litet flerbostadshus in i omgivningen. Det är Nytidas nya serviceboende Sörlidsbacken, som vänder sig till unga vuxna med högfungerande autism, ofta i kombination med psykiatrisk problematik.

˗ Tanken med Sörlidsbacken är att stötta unga vuxna i deras första boende när de flyttar hemifrån. Behovet är stort i Stockholmsområdet och många unga vill helst bo kvar här, nära sin familj när de ska testa att bo själva, säger Jennie Brobeck, verksamhetschef för boendet.

Personal dygnet runt

Sörlidsbacken består av nio lägenheter och gemensamma utrymmen, som alla de boende har tillgång till. Här bor man i egen lägenhet och får stöd utifrån individuella behov. Personal finns på plats dygnet runt, med sovande jour nattetid, så hjälp finns alltid när det behövs.

Det fräscha nybyggda lilla lägenhetshuset passar väl in i det fridfulla områdets villabebyggelse i Spånga. Sörlidsbacken har en egen trädgård med uteplats, där man kan umgås och grilla. Det är nära till Storstockholms rika utbud av lokaltrafik, med bussar, tunnelbana och pendeltåg. Några av de boende pendlar till studier eller daglig verksamhet, några är hemma på dagarna.

Rätt stöd viktigt

Att som ung vuxen flytta hemifrån är en stor omställning, inte minst för personer med högfungerande autism. Att få rätt stöd är oerhört viktigt för att det ska fungera.

˗ Vår målgrupp hamnar ofta mellan stolarna. De är för högfungerande för en gruppbostad, men klarar inte av att bo i en egen lägenhet utan stöd och då är vår insats det bästa. De är placerade enligt LSS, men ofta är inte själva autismdiagnosen det största problemet, utan en psykiatrisk tilläggsproblematik som exempelvis depression eller ångest. Nu är de på väg ut i sitt vuxenliv och behöver stöd i att det ska bli så bra som möjligt. Vi stöttar dem i att bli självständiga och hitta vägar till ett fungerande vardagsliv utifrån sina individuella förutsättningar, säger Jennie Brobeck.

Kontakta oss på Placeringsförfrågan

Arbetar du med placeringar inom LSS och SoL? Vi hjälper dig att hitta lediga platser och nya lösningar.

Sörlidsbacken byggnad framsida vit fasad
Sörlidsbacken vardagsru med soffa, fotölj och två soffbord
Sörlidsbacken kök med bord och fyra storlar

Läs mer om Sörlidsbacken

Lyssna