Nyheter

Sopsortering, energispar och vegetarisk mat – hållbarhet på Svärdet och Värjan

Svärdet och Värjan är två av Nytidas gruppboenden som ligger på varsitt våningsplan centralt på Rosenlundsgatan i Stockholm. Här finns ett stort miljöintresse både hos boende och medarbetare. Men hållbarhet handlar inte bara om miljön utan också om engagemanget och välmåendet för dem som bor här.

Susan Levinson, gruppchef på Värjan och Anna-Karin Cederström, gruppchef på Svärdet har sopsorterat sedan de båda boendena öppnade 2007.

– Vi har olika kärl för kartong, hårdplast, glas, metaller, batterier och glödlampor, berättar Susan.

Att sortera soporna är inget stort problem. Utmaningen kan istället vara att det ofta är fullt i husets gemensamma soprum, något de flera gånger påpekat för fastighetsägaren.

Engagemang från de boende

– Men det som är roligt är att de boende har sett hur vi sorterar och nu säger de till om någon slänger en mjölkkartong fel, säger Anna-Karin.

En av de boende, Alan är extra noga. I sin lägenhet sorterar han konservburkar, tidningspapper och glas i olika påsar. Han tar hem pantflaskor från jobbet och lämnar in.

– Jag tänker mycket på miljön och därför gör jag det. Det är inte svårt och det går snabbt att bära ner påsarna i källaren, berättar Alan.

Anna-Karin och Susan berättar att de på Svärdet och Värjan jobbar med miljöfrågor även på andra sätt som att alltid stänga av TV och dator och att bara tvätta en gång i veckan med fulla maskiner för att spara energi.

Äter tillsammans

På Svärdet och Värjan äter de boende som så önskar tillsammans. Maten beställs från Mathem och de väljer att få leverans samtidigt som butiken levererar till andra i närområdet för att minska onödiga transporter. Ju mer vegetarisk mat man äter ju bättre är det för miljön. Menyn utformas tillsammans med de boende men minst en dag i veckan brukar maten vara vegetarisk.

– Vi får mycket tips och recept från våra medarbetare, det är många som är vegetarianer, säger Susan.

– Vi erbjuder alla att smaka den vegetariska rätten men om det är någon som inte gillar den bjuds något annat, fortsätter Anna-Karin.

Susan tillägger att det är stor skillnad mot när hon började 2007. Då var det efterrätt varje dag och mycket bakverk. Bakar gör de fortfarande gärna, men försöker att baka även nyttiga bakverk. För hållbarhet handlar ju inte bara om hållbarhet för miljön utan också om välbefinnande och god hälsa för dem som bor i Nytidas verksamheter. Därför försöker man motivera till aktiviteter med rörelse som simning eller bad, på sommaren gärna i Sköndalsbadet, och dagliga promenader.

– Vi har en boende som inte vill gå promenader, men om vi åker till en galleria och tittar i affärer brukar det fungera och då kan vi gå långt, säger Anna-Karin.

Bemötande viktigast

Susan och Anna-Karin är dock eniga om att det viktigaste för att de boende på Svärdet och Värjan ska må bra är medarbetarnas bemötande.

– Man måste lära känna dem som bor här och förstå att vi är i deras hem och att de har sitt eget självbestämmande, säger Susan.

Många av medarbetarna på Svärdet och Värjan har börjat som vikarier som sen fått fast tjänst och på så sätt blivit en del av teamet. Anna-Karin själv har varit här i drygt tio år och vill vara kvar.

– Jag älskar att komma till jobbet och känner aldrig att det är jobbigt att gå hit. Jag är trygg med dem som bor här och de är trygga med mig, vi trivs ihop, säger hon.