Sommar på Kasper kollo

Två saker gör Nytida Kasper kollo speciellt: Alla fantastiska deltagare som så gärna vill åka på kollo för att få kompisar och uppleva ett sommaräventyr. Alla Kasper kollos engagerade ledare som gör allt för att uppfylla drömmar och önskningar under dessa kolloveckor.

Nytida Kasper kollo vänder sig till barn, ungdomar och unga vuxna med högfungerande autism. Det finns två kollogårdar utanför Höör i Skåne och en i Östergötland. Kolloperioderna är åldersindelade och pågår i två veckor, utom för den yngsta gruppen 9-12 år där det är en vecka. För att få åka krävs ett biståndsbeslut enligt LSS från hemkommunen.

Träffa kompisar

Precis som på andra kollon är dagarna fyllda med bad, fiske, utflykter, glass och kollobus med ledarna. Men Kasper kollo har en extra stor betydelse för de deltagare som kommer till oss, tror gruppchef Rebecka Klein.

– Målet för de flesta är att de ska få kompisar. För personer med autism kan det sociala samspelet vara utmanande. Vi som jobbar här är med och tolkar sociala situationer och fungerar som en brygga mellan deltagarna, säger hon.

För att kollovistelsen ska bli så bra som möjligt görs noggranna förberedelser och kartläggande samtal med föräldrar och biståndshandläggare samt hembesök. Alla deltagare får på första dagen sätta upp tre kollomål som de vill uppnå.

Och de som kommer till Kasper kollo trivs, uppnår sina mål och längtar tillbaka. Många återkommer år från år.

– På Kasper kollo har vi deltagare som varit med från starten 2003, berättar Rebecka.

Roligt sommarjobb

Ledarna återkommer också i många år. Det är ett roligt sommarjobb i en riktig sommaridyll och det är givande att få jobba med barnen och ungdomarna. Många studerar till socionom, läkare, psykolog eller ska på andra sätt jobba med människor. Men här finns också de som till exempel läser teknik.

– De är roligt med ledare som kommer med specialkunskaper inom exempelvis jonglering eller fantasy. Alla aktiviteter som kan göras tillsammans med våra deltagare uppmuntras, säger Rebecka.

På Kasper kollo har man ett antal lägerveckor med speciella teman. Tanken är att det blir lättare att hitta vänner om man delar intressen. Temalägren skapas därför utifrån deltagarnas intressen. Det populära fantasylägret, tillkom för några år sedan eftersom många deltagare är intresserade av bland annat rollspel. Skapande är årets nya tema för den som är kreativt lagd. Här kommer man bland annat syssla med filmprojekt.

Oavsett inriktning är det lågaffektiva bemötandet en grund på Kasper kollo och något alla ledare får lära sig.

– Vi jobbar inte med tvång eller uppfostran utan med glädje. Deltagarna ska ha kul, säger Rebecka.

Grönt ljus för kollo trots corona

Coronapandemin har naturligtvis påverkat även Kasper kollo. Rebecka berättar att de noga har följt Folkhälsomyndigheten riktlinjer och alla jublade när det blev grönt ljus för lägerverksamhet och när reserestriktionerna släppte.

Nu har Kasper kollo förhöjda hygienrutiner. Det blir färre utflykter utanför kollogårdarna och mycket utomhusaktiviteter. Man har varit noga med att informera om att ingen som har symptom, vare sig ledare eller deltagare, ska komma. Den som blir frisk är dock välkommen tillbaka vid ett senare tillfälle i allra möjligaste mån.

– Det har varit en tuff vår. Stängda skolor och distansundervisning innebär att rutiner bryts och det är jobbigt. För en del är skolan den enda sociala mötesplatsen, säger Rebecka och fortsätter.

– Därför känns det extra viktigt att vi kan genomföra kollot, att allt får vara precis som det brukar och alla får uppleva en fantastisk sommar.

Läs mer om Nytidas kolloverksamheter