Nyheter

Sociala tjänstehundar arbetar på Nytida

Hunden Flisa ligger på en matta

Hundar förekommer på flera av Nytidas verksamheter till glädje och nytta för såväl omsorgstagare som medarbetare. Det är dock inte vilka hundar som helst som arbetar i Nytida utan alla är utbildade till sociala tjänstehundar.

Marie Lindström är coach i dagliga verksamheten Nacka Nord och också kontaktperson för djur i omsorgen inom Nytida. Hennes hund Flisa, en elva år gammal isländsk fårhund, är med Marie på jobbet tre dagar i veckan.

– Flisa är mysig man blir glad när man är med henne. Hon kommer och lägger hakan på mitt knä. Vi kan ligga bredvid varandra på golvet, säger Filippa, en av arbetstagarna på Nacka Nord. 

Filippa hjälper gärna till med Flisa, ser till att hon har vatten, håller i kopplet och leker med henne. Flisa är utbildad till social tjänstehund och bidrar till att skapa aktiviteter, ge kärlek och sällskap på ett kravlöst sätt.

Social tjänstehund samlingsnamn

Social tjänstehund är samlingsnamnet för hundar som arbetar inom omsorgen till exempel i skolor, äldreomsorg, daglig verksamhet eller på boenden.

– Till skillnad från en assistanshund som jobbar åt en enskild person, jobbar en social tjänstehund tillsammans med sin förare och mot flera personer, förklarar Marie.

Utbildning för att bli certifierade

Både hund och förare genomgår en utbildning för att bli certifierade. Efter certifieringen görs också ett nytt test vartannat år. Innan utbildningen startar, när hunden är tolv månader, testas hundens lämplighet.

– Hunden ska vara social och glad, men ska också klara oväsen, skrammel och att vara med högljudda människor. Den får inte heller gå i försvar av sig själv eller sin förare, exemplifierar Marie.

Hon menar att lämpligheten inte har så mycket med hundras att göra. Det handlar snarare om den enskilda hundens egenskaper och kynne. Utbildningen tar ett till ett och ett halvt år. Minst lika viktigt som att titta på hundens egenskaper är att bedöma hundförarens lämplighet.

– Som förare ska du både kunna möta och förstå de personer du arbetar med, men du får inte heller bortse från hundens behov eller gå ifrån djurskyddet. Det innebär till exempel att du ska kunna fria hunden från en obehaglig situation om något händer, säger Marie.

Praktik ingår i utbildningen

I utbildningen ingår praktik i omsorgsverksamheter där man har stöd av en mentor som återkopplar till skolan. Lovisa Jacobson och hennes pudel Atlas praktiserar just nu på en av Nytidas dagliga verksamheter och ett äldreboende i Nytidas systerföretag Vardaga.

– Jag är uppvuxen med djur och vet hur mycket kärlek djuren ger. Att bara få vara nära hunden ger så mycket, säger hon om varför hon går utbildningen. Lovisa tillägger att hon och Atlas redan har fått förfrågningar om att fortsätta besöka verksamheterna när de är klara med sin examen.

Ett arbetspass för Lovisa och Atlas pågår ungefär en och halv timme och avslutas med en promenad. För Atlas är det intensivt arbete under hela den tiden. Hur länge en hund orkar arbeta skiljer sig från hund till hund. Flisa är med Marie hela dagar, något som kan vara krävande för många hundar. Flisa är dock rutinerad. Hon har också tid för pauser och en avskild plats att vila på.

Hundar gör nytta

Filippa, Marie och Lovisa är alla tre eniga om att hundarna gör nytta i verksamheterna

– Flisa håller mig sällskap, säger Filippa.

– Hundarna sprider glädje och gemenskap. Vi var på praktik förra veckan där en deltagare hade skrivit en sång till Atlas, hens kognitiva funktioner har blivit bättre av att möta Atlas, berättar Lovisa.

– Flisa är mitt främsta verktyg. När det ibland kan bli låsningar hos någon kan Flisa buffa och hjälpa personen att komma ur låsningen. Så har man roligt tillsammans med hunden, avslutar Marie.

hunden Flisa ligger på  en rund matta, i en halvcirkel ben och fötter från personer
Flisa i tjänst på Nacka Nord

Lovisa håller händerna mot hunden Atlas framtasssar på en grön gärsmatta.
Lovisa och hunden Atlas gör praktik i en av Nytidas dagliga verksamheter
Lyssna