”L(e)ss på LSS” är titeln på den pjäs som Astroteatern satte upp på Lederman teatern. Pjäsen bygger på ensemblens egna erfarenheter av möten kring LSS.
Det är fullsatt nere i källarteaterns lokaler på Gästrikegatan i Stockholm dit flera av Nytidas dagliga verksamheter har begett sig för att se föreställningen. Pjäsen utspelar sig på mottagningen Nätverket dit vi blivit kallade. På mottagningen finns receptionisten Micke som lätt stressad ber oss sitta ner och vänta på vår tur.

Under föreställningens gång möter vi sedan den känslosamma psykologen, läkaren, den stressade handläggaren som fått ta över även sina kollegors ärenden, chefen som med hjälp av två konsulter vill effektivisera verksamheten. Och så förstås de som borde vara huvudpersoner: brukarna eller patienterna eller klienterna eller vad de nu ska kallas.
Det är roligt, överdrivet, vältajmat och skruvat. Vi i publiken skrattar ofta igenkännande åt samtalsscener fyllda av floskler som många nog hört. ”Jag hör vad du säger, jag ska göra mitt bästa, jag är ledsen att du känner så”.
Astroteatern har funnits i åtta år
Astroteatern är en del av Nytidas dagliga verksamheter Älvsjö kreativa och Lunda daglig verksamhet. Teatern har funnits i åtta år och i ensemblen finns de som varit med från start och de som är med för första året. På scenen finns två personer med skådespelarbakgrund, övriga är amatörer, berättar Erika Lernehav, som arbetar på Astroteatern, men för närvarande är föräldraledig.
– Hit kan de komma som är teaterintresserade och finns i våra dagliga verksamheter. Vill man vara med, men inte vill stå på scen kan man jobba med tekniken eller skriva manus, berättar hon.
Astroteatern träffas två gånger i veckan. En gång om året ger man en föreställning. I år är det alltså ”L(e)ss på LSS” som spelas vid två tillfällen.
Och hur går det för kliniken? Utan att avslöja allt kan sägas att en inspektör från IVO som låtsas söka hjälp och patienterna Kim och Björn, får chefen Emma att förstå vad som är viktigast. ”Vi är människor med behov, vi är inga barn och jag är inte min diagnos”, är några av de klokheter hon får lära sig att lyssna till.