Calle hjälper personer med hemmasittarproblematik i Nytidas projekt Kliv ut

Nytida har dagliga verksamheter med särskilt fokus på personer med hemmasittarproblematik

– Jag har länge brunnit för personer som har svårt att ta sig hemifrån och har fått möjlighet att jobba med dem över tid, i ett projekt som vi har kallat ”Kliv ut” som sedermera har blivit ett arbetssätt. När vi sätter mål i Kliv ut så gör vi det på ett noggrant sätt och för att inte utmana så långt att vi misslyckas i onödan, utan hela tiden får lyckas med en utmaning. Att lyckas med en utmaning idag gör att jag vill lyckas med en utmaning imorgon, säger Calle som jobbar på Nytida.

Johan har någon form av en autismliknande tillstånd. Det som har varit centralt i flera år är att han verkligen får panikångest av att lämna huset. Johan fick frågan vad han ville få ut av att vara med i det här projektet. Då funderade han lite och svarade att han ville ha en anledning att stiga upp på morgonen. På bara ett par tre gånger så fick han en anledning.

– Det är lätt att missförstå Kliv ut, att vi bara jobbar i hemmet. Men det göt vi verkligen inte, utan det kanske är där vi är de första gångerna, för att skapa en relation så att jag har ett mandat att utmana, säger Calle.

– De var noga med att ta reda på vem han är, vad han har för intressen vad det gäller musik och dataspel och sådant där. Sedan att hitta någon i personalen som matchar det här lite grann, som kan tänka sig att ställa upp och spela Magic-kort, som Johan tycker om, till exempel att prata om just de här dataspelen och den här musiken och så, säger Johans mamma.

– Jag vet inte hur många brevlådor jag har pratat genom utan att får respons idag, men, dag två så får jag respons. För mig har det varit mycket att visa att vi kärleksfullt och envist står vi kvar, och vill att det ska bli annorlunda för dig imorgon, säger Calle.

Här hittar du våra verksamheter inom Kliv ut

En skärmdump från ett videoklipp

Calle hjälper personer med hemmasittarproblematik i Nytidas projekt Kliv ut

Calle hjälper personer med hemmasittarproblematik i Nytidas projekt Kliv ut Nytida har dagliga verksamheter med särskilt fokus…
Två personer promenerar med ryggen mot kameran

Så hjälper Nytidas dagliga verksamhet personer med hemmarsittarproblematik

Så hjälper Nytidas dagliga verksamhet personer med hemmarsittarproblematik Hur kan vi hjälpa personer med hemmarsittarproblematik? Johans mamma…
Lyssna