Våga fråga – viktigt för att hjälpa flickor med psykisk ohälsa
Unga flickor lider i högre grad än pojkar av psykisk ohälsa. Samhällets krav och förväntningar på flickor riskerar att leda till psykisk ohälsa, menar Josefin Björck, enhetschef i Nytidas öppenvård och stödboende. Flickors mående tenderar, till skillnad från pojkars, att vända sig inåt. Detta eftersom det är mindre socialt accepterat för flickor, än för pojkar, att vara stökiga och bråkiga. Allra viktigast är att våga fråga flickorna hur de verkligen mår och också våga lyssna på svaren.
Josefin Björck, är socionom med lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar, i dag är hon enhetschef på Nytidas öppenvård och stödboende i Malmö. Hon menar att det finns övergripande skäl på samhällsnivå till att en betydligt större andel flickor lider av psykisk ohälsa än pojkar.
– Från tidiga år möts flickor av höga krav och förväntningar, både när det gäller prestation och utseende. Hos flickorna skapar detta tidigt en medvetenhet om att de behöver prestera för att duga. Som flicka lever du på ditt utseende eller på att vara duktig, helst ska du vara både och.
Duktiga flickor som inte mår bra
Josefin Björck menar att det tidigt skapas en medvetenhet hos flickor om att de behöver prestera för att duga.
Många flickor är duktiga men mår inte bra. Priset kan bli högt för dem som inte orkar. För en del leder det till ångest, olika former av självskadebeteende eller missbruk. Bland ungdomar generellt är suicid den vanligaste dödsorsaken. (Bland dessa är dock två tredjedelar unga män, det är ofta är mer skamfyllt för dem att söka hjälp i tid.)
– De här tjejerna missar rätten till sin barndom och sina unga tonår. Eftersom de inte själva får bestämma vem de vill vara utan i hög grad styrs av samhälleliga normer som förmedlas, exempelvis via sociala medier. Droger och alkohol, som inledningsvis kanske används som ångestdämpande, kan bli till ett missbruk som är svårt att kontrollera och komma ur, säger Josefin.
Nytidas öppenvård och stödboende möter unga tjejer som behöver få ordning på sina liv. Det handlar om det psykiska måendet men även om att komma ur missbruk, klara av skolan och på andra sätt komma i kapp med livet.
Unga vill berätta om någon bara frågar
Steg ett handlar alltid om att öppna för en dialog.
– Det finns ett etablerat uttryck inom suicidkunskap om att bemöta suicidrisk och det är att våga fråga. Oavsett om det är vid suicid eller om det handlar om ångest och självskadebeteende måste jag som vuxen våga att ställa svåra frågor och jag måste klara att ta emot svaren utan att bli rädd, säger Josefin.
Hon menar att ungdomar ofta är öppna för att berätta och prata om sig själva om någon bara frågar. Men att det också är viktigt att inte värdera. Att sälja sex är till exempel förknippat med mycket skam och skuld.
– När ungdomarna kommer till oss får de fylla i ett frågeformulär om olika saker som vi vet kan vara riskbeteenden såsom ätstörningar, våld, missbruk, sexuella tjänster och självskadebeteenden. På så sätt gör vi tydligt att vi vågar prata om de här sakerna. Vi rynkar aldrig på pannan utan skapar en tillåtande atmosfär där vi pratar både om det som man har lyckats med och det som är svårt, säger Josefin.
Öppenvården spindeln i nätet
Öppenvården är ofta lite av spindeln i nätet och samverkar med skola, hälso- och sjukvård och sociala myndigheter. Josefin önskar dock att det samarbetet kunde vara ännu bättre. Hon menar att en del unga faller mellan stolarna, till exempel om flickan både lider av psykisk ohälsa och missbrukar eller om hon anses vara för frisk för tvångsvård, samtidigt som hon inte är tillräckligt frisk för att själv klara att ta sig till samtalen i öppenvården.
Men många av dem som kommer till Nytidas öppenvård och stödboenden är trots sina svårigheter motiverade att skapa en förändring. De behöver dock stöd av vuxna, något de tidigare ofta har saknat.
– Ungdomarna har kapacitet att själva hitta svaren och hur vägen framåt ska se ut. Vi måste dock ha respekt för att det är svårt att byta band och förändras. Då finns vi där för att mana på och hjälpa dem, säger Josefin.
Digitalt seminarium om flickors psykiska ohälsa
Josefin Björck medverkade i Nytidas digitala seminarium “Flickors psykiska ohälsa – så hjälper vi dem att må bättre”.
Tips till ungdomar som mår dåligt
- Våga prata med en vuxen, det som är svårt är det vi vuxna är till för att räta ut. Hitta någon vuxen du har förtroende för som kan hjälpa dig vidare.
- Tonåringar försöker alltid hitta sina egna lösningar. Det är bra och en naturlig del av vuxenblivandet, men när det inte går behöver du hjälp och det är inget fel att be om hjälp.