Kliv ut är ett arbetssätt inom Nytida för att hjälpa personer som är ofrivilligt isolerade och hemma.

– När vi sätter mål i Kliv Ut så gör vi det på ett noggrant sätt, och utmanar inte så långt så att vi misslyckas i onödan, utan personen ska hela tiden få lyckas med en utmaning.

– Johan har någon form av autism-liknande tillstånd. Det som har varit centralt i flera år är att han verkligen får panikångest, av att lämna huset. Johan fick frågan vad han vill få ut av att vara med i det här projektet. Då funderade han lite och svarade att han vill ha en anledning att stiga upp. På bara ett par, tre gånger så fick han ju en anledning.

– Det är lätt att missförstå Kliv ut, att vi bara jobbar i hemmet. Det gör vi verkligen inte, utan det kanske är där vi är de första gångerna, för att skapa en relation så att jag har ett mandat att utmana. Vi är noga med att ta reda på vem Johan är, vad han har för intressen vad det gäller musik och dataspel och sådant där, och sedan hitta någon i personalen som matchar det här lite grann, som kan tänka sig att ställa upp på att spela Magic-kort, som Johan tycker om, att prata om just de här dataspelen och just den här musiken och så. Jag vet inte hur många brevlådor jag har pratat om utan att få respons idag, men – dag två så får jag respons. För mig har det varit mycket att visa att vi kärleksfullt och envist står kvar, och vill att det ska bli annorlunda för dig i morgon.

Lyssna