Nyheter

Rörelseglädje och stärkt självförtroende på Nytidas årliga Friidrottsdagar

Två personer ler mot kameran och gör fredstecken

Förra veckan gick Nytidas Friidrottsdagar av stapeln – för nionde året i rad. Över 300 personer från olika dagliga verksamheter deltog i allt från längdhopp till att kasta kula.

Initiativet togs fram av Sofia Klingborg, coach på Nytidas dagliga verksamhet Nacka Nord, och hennes kollegor redan år 2015.

– Jag vet vilken glädje och gemenskap det kan ge. Så att jag tillsammans med mina kollegor får möjlighet att skapa denna dag för alla omsorgstagare känns så fint!

I år arrangerades Friidrottsdagarna på två olika arenor, Farsta IP och Spånga IP, för att möjliggöra att så många verksamheter som möjligt kunde vara med och delta.

Fokus på glädje och gemenskap

Friidrottsdagarna inte handlar om prestation, utan om rörelseglädje och gemenskap. Vill man tävla, tävlar man mot sig själv, och hejaropen är riktade till alla. Att alla ska ha möjlighet att vara med är en självklarhet, och man får själv välja om man vill delta, titta på eller hjälpa till som funktionär.

– Vi hade tre personer från vår dagliga verksamhet som hjälpte till som funktionärer, och några andra som hejade på med en skylt där det stod ”Heja Nacka Nord”. På så sätt kunde alla vara med på sitt sätt, och det känns väldigt fint.

Pamela och Tove är två av omsorgstagarna som deltog på friidrotten. Dagen till ära hade Pamela fått sin nya rullstol.

– Det gick så snabbt, berättar Pamela. Stafetten gick bra och när vi skulle springa långt så rullade jag till och med om två deltagare! Jag tyckte också att det var roligt att träffa nya vänner, från de andra verksamheterna.

Tove testade på alla grenar, och tyckte att kasta kula var roligast.

– Det var tredje året i rad som jag deltog, berättar Tove. Det var kul men också lite pinsamt när de hejade på mig i stafetten. Jag tycker att det är roligt att röra på mig och älskar att dansa och att prova på nya sporter. När jag rör på mig mår jag också bättre i ryggen.

Tillgänglighetsanpassade grenar och stärkt självförtroende

Varje gren hade olika anpassningar beroende på deltagarnas fysiska funktion. ”Längdrull” fanns som alternativ till längdhopp och ”höjdkast” fanns som alternativ till höjdhopp.

– Höjdkastet var kul, men då fick ribban höjas extra högt, berättar Pamela. När jag skulle kasta kula använde jag rännan som den kunde rulla en bit i. Det var också roligt.

Förutom rörelse, hejarop och gemenskap så bjöds det också på många fina ögonblick av stolthet och stärkt självförtroende hos flera av deltagarna.

– Det var så många som gjorde saker som de inte trodde att de skulle klara av, och överträffade sig själva, berättar Sofia. Det kunde vara alltifrån att våga gå fram till sandgropen och faktiskt ta ett kliv, till att hoppa två meter. Eller att först ha tittat på men sedan testat på ett ”längdrull” och fått höra sitt namn i speakermikrofonen. Jag tar med mig många fina minnen från de här dagarna.

– Nu är vi trötta efter både Glada Midnattsloppet och Friidrottsdagen. Men kul har det varit, avslutar Pamela.

Pamela och Sofia laddar och peppar inför dagen.

Uppsamling på Farsta IP.

Tove är glad efter att ha sprungit en lyckad stafett.

Omsorgstagarna fick testa på alla friidrottsgrenar.

Lyssna