På dagliga verksamheten Nytida Haninge Nord finns Prowokegruppen som varje vecka ses för att diskutera aktuella ämnen och nyheter. Gruppen startades för att uppmuntra till samtal, reflektion och kommunikation. Under de senaste veckorna har de valt att fokusera på det stundande valet.
Gruppen har funnits sedan i våras och består av fyra deltagare. Mikaela är en av deltagarna. Hen fick, tillsammans med coachen Lina, idén till gruppen efter att ha deltagit i en kommunikationskurs där samtal i grupp varit i fokus. Vid kursens slut kände hen att det varit givande och ville fortsätta med formatet. Namnet ”Prowoke” är en lek med ord och kommer från orden ”woke” och ”provoke”.
Tipsromenad med frågor om valet
Det är inte långt kvar till valdagen när prowokegruppen ska gå en tipspromenad som handlar om valet. Den här dagen är tre gruppdeltagare på plats, Lucas, Mikaela och Tim samt coachen Lina. I matsalen på verksamheten äter de lunch innan gruppen ska samlas. Coachen Lina visar runt. På väggarna sitter foton på alla riksdagspartiers partiledare tillsammans med information om vad partierna vill åstadkomma och deras historia. Det finns också information och bilder om hur det går till att rösta och varför man gör det.
Tipspromenaden består av tio frågor och när de gått klart slår de sig ner för att diskutera. En av frågorna handlar om regioner och gruppen börjar fundera på vad en region faktiskt är.
– Regioner styr till exempel över sjukvården och kollektivtrafiken, man kan säga att regionvalet är det lite glömda valet. Många vet inte riktigt vad regionerna gör, det blir ämnet för nästa vecka tycker jag, eller vad säger ni? säger Lina.
Gruppen instämmer och tycker att det låter som en bra plan. Nästa fråga handlar om hur många platser som finns i Sveriges riksdag. En lite svår fråga. Lina förklarar att man kan försöka visualisera hur det brukar se ut på TV när det pratas om riksdagen.
-På TV brukar det synas en illustration över riksdagens 349 platser och hur salen ser ut. Den kan man försöka tänka på för att det ska bli lättare att komma ihåg hur många platser det finns.
Något som kan vara ett hinder för vissa med att gå och rösta är att det kan det kännas otryggt med sådant som är nytt. Att gå till en lokal man aldrig tidigare varit i och själva processen när man röstar kan kännas obekant och skrämmande. Därför tänker Lina att de ska gå till en röstlokal innan valet för att se hur det ser ut och bekanta sig med miljön. Och samtalen de haft den senaste tiden kanske också bidrar till att det känns lite enklare.
När de gått igenom alla frågor lutar de sig tillbaka och Tim konstaterar att ”vi har ändå rätt bra koll inför valet”.
Coachen Lina och Mikaela går tipspromenad med frågor om valet.