Nyheter

Omvårdnad, social samvaro och trygghet på Brostugegården

Brostugan. ett rött hus i två våningar

Nytida Brostugegården i Uppsala är särskilt boende för 30 personer som lider av psykisk ohälsa.

Brostugegården ligger vid Fyrisån strax utanför centrala Uppsala. En gång i tiden gick vägen till Stockholm här och det stora röda 30-talshuset som utgör huvudbyggnad var värdshus. Boendet består dock av flera hus byggda vid olika tidpunkter. De boendes lägenheter ser därför också olika ut. Här har bedrivits omvårdnad sedan 1960-talet.

Verksamhetschef Boris Sokolov visar entusiastiskt runt i de olika husen och hälsar glatt på alla han möter. Förutom lägenheterna har varje hus tvättstuga och sällskapsrum, i ett av dessa sitter tre damer och tittar på TV. En av dem visar också in i sin lägenhet med stora fönster ut mot trädgården, en röd vacker tegelvägg och ett fint bord med blommor.

I köket förbereder kocken Kenneth Holmquist dagens lunch. Idag blir det fiskgratäng med saffransris. Kenneth är inte bara kock på Brostugegården utan också ägare till den båt som ligger under en blå presenning nere vid den egna bryggan. Sommartid tar han gärna med de boende ut på en tur.

– Vi tar båten, går iland någonstans och tar en fika.

Gott samarbete med psykiatrin

Majoriteten av de boende lider av psykossjukdom. En del har insjuknat som unga, andra senare i livet. När man får svårt att klara av sin vardag på egen hand kan man få flytta hit. Som regel kan sjukdomen hanteras tack vare medicinering men en del blir sämre med åren, även självmordsrisken är hög i denna grupp. Därför är Boris glad att samarbetet med psykiatrin i Uppsala är gott, när man uppmärksammar att någon persons mående blir sämre går det snabbt att få en läkartid. Psykossjukdom skapar vanföreställningar, hallucinationer, paranoia, ångest och rädsla. Ofta stöts de anhöriga bort på grund av personens vanföreställningar. Många blir ensamma och saknar ett nätverk. Men Brostugegården erbjuder social samvaro och trygghet.

– Det finns ett fantastiskt engagemang från medarbetarna, flera av dem har jobbat här länge, säger Boris.

Glen Rosendahl som är gruppchef har varit på Brostugegården i 20 år.

– Då var de som kom hit ofta institutionaliserade efter att ha levt större delen av sina liv på de stora mentalsjukhusen. De som kommer nu är mer självständiga och kräver mer, men det är bättre, säger han.

Även flera av de boende har bott här i många år, en person sedan mitten av 1980-talet. Så länge man är tillräckligt somatisk frisk kan man bo kvar. Den äldsta omsorgstagaren är snart 90 år!

Vacker miljö, aktiviteter och resor

Brostugegårdens vackra miljö inbjuder till utevistelse. I trädgården finns fruktträd och odlingslådor, på sommaren grillas och fikas det i trädgården. Några hundra meter bort ligger en badstrand med kanotuthyrning.  Det finns gym, pysselrum och ett spa där det bland annat erbjuds manikyr och massagestol. Tre gånger om året ordnas längre resor.

Cecilia Andersson som är aktivitetsansvarig berättar.

– I februari åker vi till Sälen. De som vill åker skidor, vi grillar i backen, går på after-ski och äter på restaurang. I juni hyr vi pensionat Floda i Öregrund och eftersom det inte ligger så långt bort kan omsorgstagarna själva välja att göra en dagsutflykt eller bo kvar. Till hösten åker vi till Ullared.

– Vårt mål är att de som bor här ska ha en så normal tillvaro som möjligt och att de ska göra sådant som vi alla gör som att gå på bio eller resa, avslutar Boris.

Lyssna