Under årets Almedalsvecka arrangerar Nytida och Vardaga sju samtal och Heta Stolen-utfrågningar i vård- och omsorgssektorns mest aktuella ämnen. En av de viktigaste frågorna som ställs är hur omsorgen ska lyckas säkerställa att individen står i centrum och inte hamnar mellan stolarna. 

 

Nytida och Vardaga, som ingår i omsorgskoncernen Ambea, bjuder på en rad spännande seminarier under Almedalsveckan. Veckan inleds måndagen den 4 juli med Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) i Heta Stolen. Han frågas ut om hur man inom omsorgen säkerställer helhetssyn, långsiktighet och kunskapsöverföring mellan samhällsaktörer.

”För oss är Almedalen en lika naturlig som självklar arena för att skapa ett utbyte av tankar mellan företrädare för politiken, omsorgsbranschen och andra intressenter. Personligen tycker jag att det är särskilt viktigt att vi här får en diskussion om hur vi ställer individen i centrum”, säger Fredrik Gren, VD för Ambea.

Hur används regeringens 190 miljoner kronor till kommunerna för att öka kompetensen inom äldreomsorgen och LSS? Det är frågan som ställs tisdag 5 juli när David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg tar plats i Heta Stolen.

På onsdag, 6 juli deltar Angeles Bermudez Svankvist, verksamhetsutvecklare vid Migrationsverket, i ett samtal om hur vård- och omsorgssektorn bäst kan ta tillvara nyanländas kompetens. Ambea tecknade nyligen ett samarbetsavtal med Migrationsverket om att ordna 2 000 praktikplatser åt asylsökande flyktingar vid Nytidas och Vardags verksamheter under de kommande två åren.

Samma dag intervjuas även Daniel Forslund, (L), innovationslandstingsråd i Stockholm om teknisk innovation inom vård och omsorg. Vilka krav ställer det på medarbetare och vilka kompetenser behövs? Daniel Forslund tilldelades nyligen utmärkelsen ”Europe eHealth Leadership Award 2016”.

Torsdagen den 7 juli tar riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) samt Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för IVO, plats i Heta Stolen. Barbro Westerholm kommer att diskutera vilka krav som ställs på beslutsfattare och utförare inom LSS, psykiatri och äldreomsorg i takt med att allt fler blir äldre. IVO-chefen Gunilla Hult Backlund kommer att få svara på frågor om integritet och teknisk innovation inom vård och omsorg är en motsättning.

Under Almedalsveckan finns Nytidas och Vardags medarbetare på plats på Hamnplan 210, där också alla utfrågningar kommer att ske. Det går även att följa dessa via livestreaming på nytida.se/almedalen och vardaga.se/almedalen.

Nytidas och Vardagas program under Almedalenveckan 2016

Mån 4 juli, kl 13.30  Individen i centrum eller mellan stolarna?  Lars Stjernkvist (S), kommunalråd Norrköping.

Tis 5 juli, kl 11.00  Kompetens för 190 miljoner inom LSS och äldrevård – hur används pengarna och hur länge räcker satsningen?  David Lega (KD), kommunalråd Göteborg.

Tis 5 juli, kl 16.00  Hur kan vi tillsammans med demenssjuka personer utveckla samhället så det blir bättre anpassat till allas behov? Monica Lutjohann, som lever med en demensdiagnos.

Ons 6 juli, kl 11.00  Hur kan vi på bästa sätt ta vara på nyanländas kompetens inom vård- och omsorgssektorn?  
Angeles Bermudez Svankvist, verksamhetsutvecklare Migrationsverket.

Ons 6 juli, kl 14.00  Teknisk innovation inom vård och omsorg – vilka krav ställer detta på medarbetare, vilken kompetens behöver vi och vad ska den användas till?  Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd.

Tors 7 juli, kl 11.00  Åldrande med funktionsnedsättning och/eller psykisk sjukdom – vilka krav ställer detta på beslutsfattare och utförare inom LSS och psykiatri och äldreomsorg? Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot.

Tors 7 julikl 16.00  Integritet och teknisk innovation inom vård och omsorg – en motsättning? Gunilla Hult Backlund, generaldirektör IVO.

Fre 8 juli, kl 13.30-15.00 Djur i omsorg och vård – berör och aktiverar. Vi har våra samordnare på plats för att svara på frågor. Sanna Eriksson, samordnare Nytida och Øystein Johannessen Quiding, samordnare Vardaga.

Lör 9 juli, kl 13.30-15.00 Djur i omsorg och vård – berör och aktiverar. Vi har våra samordnare på plats för att svara på frågor. Sanna Eriksson, samordnare Nytida och Øystein Johannessen Quiding, samordnare Vardaga.

Sön 10 juli, kl 10.00-11.30 Djur i omsorg och vård – berör och aktiverar. Vi har våra samordnare på plats för att svara på frågor. Sanna Eriksson, samordnare Nytida och Øystein Johannessen Quiding, samordnare Vardaga.

 

 

För ytterligare information kontakta

Nanna Wedar
Marknads- och kommunikationsdirektör
+46 8 578 70 000
nanna.wedar@ambea.se

Nytida är Sveriges ledande aktör när det gäller stöd till barn, unga och vuxna med medicinsk eller social funktionsnedsättning. På våra ca 280 verksamheter börjar en ny tid för våra kunder vars livskvalitet ytterst garanteras av 4 700 experter på stöd och omsorg. Tillsammans med vårt systerföretag Vardaga ingår vi i Ambea. www.nytida.se

Bilagor