Anna Nilsson arbetade tidigare inom socialtjänsten. Jobbet på Ungstöd lockade med mer personliga kontakter på fältet.

Anna i brun jacka och grå mössa utomhus
– Det roligaste med mitt jobb är att uppnå gemensamma mål och se ungdomarna stolta.

Socionomen Anna Nilsson gick 2009 från att ha varit anställd vid socialtjänsten till att arbeta hos Ungstöd, eller som verksamheten heter numera, Nytida Ungstöd Öppenvård.

– I stället för att jobba med myndighetsutövning lät det spännande med ett arbete som innebar mer personliga kontakter ute på fältet, berättar hon.

Anna Nilsson arbetar som kvalificerad kontaktperson på Ungstöd i Spånga nordväst om Stockholm. Med kvalificerad menas att man har en passande utbildning. Arbetet går ut på att stötta ungdomar på vägen mot ett fungerande liv. Det kan handla om allt från att se till att skolgången sköts till att hantera situationer med kriminalitet och missbruk.

– Det roligaste med mitt jobb är att uppnå gemensamma mål och se ungdomarna stolta. Vi skapar förutsättningar för ungdomarna att lyckas, säger Anna Nilsson.

– För ett tag sedan var det till exempel en tjej jag haft kontakt med som ringde och berättade att ”Jag har fått jobbet!” och att hon dessutom hade tagit körkort. Det var häftigt.

Anna Nilsson är kontaktperson för sex ungdomar i åldrarna 13 till 21 år. Det är färre ungdomar än förr om åren då arbetet med dokumentation tar längre tid i dag på grund av ökade krav på rättsäkerhet.

Hos Nytida Ungstöd Öppenvård tar man även emot ensamkommande flyktingar.

– De har sällan problem av samma slag som i andra fall, utan det handlar främst om att slussa in dem i det svenska samhället.

För att fungera som kvalificerad kontaktperson gäller det att vara lugn och trygg och skapa förtroende, enligt Anna Nilsson.

– Och så måste man vara lite social, våga ta kontakter och vara nyfiken.

Läs mer om Ungstöd, Öppenvård Stockholm