Precis innan påsk beslutade Stockholms stad att stänga de dagliga verksamheterna för att undvika spridning av coronaviruset. På Nytida hittar vi nu nya sätt för att fortsätta bedriva daglig verksamhet. Här kommer exempel från dagliga verksamheterna Norrtull öst och Västertorp.
På både Nytida Norrtull öst och Nytida Västertorp finns ett par omsorgstagare från andra kommuner än Stockholm stad och några som kan vara med på utomhusaktiviteter. Därför fortsätter Västertorp med besöken på 4H-gården och promenaderna där man bland annat plockar skräp. Från Norrtull öst är det nära till såväl Hagaparken som Vasaparken. Stormkök har köps in och både mat och handsprit packas ner när de ger sig i väg på utflykt, berättar enhetschef Mattias Lindberg. De arbetstagare på Norrtull öst som inte är med på utomhusaktiviteterna får istället besök två gånger i veckan, också då utomhus förstås.
– Det värdefullt att vi kan fortsätta hålla kontakten, säger Mattias.
Digitala träningspass
På Norrtull öst har man satt upp regelbundna tider för digitala träningspass. Coacherna ringer upp i förväg för att påminna, peppa och få med så många som möjligt. Arbetstagarna har också fått hjälp med uppkopplingar, konton och annat. Yogapassen hålls via instagram. Via programvaran discord, där det går att dela skärm och man kan se varandra, körs en dansvideo.
– Det har varit jättelyckat, med mycket skratt. Många tycker det är spännande att prova något nytt, säger Mattias och tillägger att de även livestreamat luncher så att man kan äta tillsammans.
Digitalt schema och facebook-möten
På Västertops dagliga verksamhet har man skapat den slutna facebookgruppen ”Bästertorp – bäst” för att kunna fortsätta bedriva verksamheten.
– Vi valde facebook för att det var enklast för våra arbetstagare då många hade en facebook-profil sedan tidigare, säger Carolina Lundman som jobbar som enhetsstöd på Västertorp.
Bland arbetstagarna är det många som har flerfunktionshinder och har personlig assistent som stöd, också för assistenterna är facebook en välbekant plattform. Man kan ringa in via messenger för att se varandra och göra både livesändningar och videor.
Stella Linnhag som är enhetschef berättar att de har utgått från deltagarnas vanliga scheman och digitaliserat dessa, med förmiddags- och eftermiddagsaktiviteter varje dag.
– Det är viktigt med rutiner och vårt viktigaste syfte är att kunna fortsätta göra saker tillsammans för att sprida glädje och minska risken för social isolering, säger hon.
Musik, bakning, rullstolsdans
Och de verkar inte finnas någon begränsning när gäller aktiviteter som Västertorp gör digitalt: teater, musik, rullstolsdans och träning. På fredagarna är det allsång. Allsångshäftet läggs upp i förväg, en av coacherna spelar gitarr och alla kan sjunga med. Via kommentarsfältet önskas låtar.
– Den här veckan har vi bakgrupp och har skickat ut receptet i förväg så man ska hinna handla ingredienserna. Sedan gör vi en livesändning där vi bakar. När vi är färdiga kommer vi att ringa upp och fika tillsammans, berättar Carolina.
Stella säger att hon som chef är stolt över hur alla medarbetare ställt om och lärt sig den nya tekniken och också att det är häftigt hur snabbt arbetstagarna och personliga assistenterna anpassat sig.
– Självklart saknar vi att inte träffas och det här är inte samma sak, men det är kul att kunna hålla kontakten och det känns som vi bryter ny mark, tillägger Carolina.
Arbetssätt för framtiden
Mattias på Nytida öst tror att en hel del av det som görs nu med anledning av corona kommer kunna användas även senare.
– För den som har svårt att ta sig in till våra lokaler kan livestream vara ett bra sätt att ändå vara delaktig, säger han som exempel.
Stella och Carolina håller med.
– Vi har omsorgstagare som ibland är sjuka under en lång tid, då kan det här bli ett bra sätt att möjliggöra deltagande i våra aktiviteter på distans medan de är hemma.