Det råder full aktivitet på Mangårdsvägen 20 i Huddinge. Verksamhetschef Marilou Donaire och gruppchef Johanna Kallin kommer inom kort kunna erbjuda 12 platser i ett nyrenoverat LSS-serviceboende. Men först ska medarbetare anställas, lägenheterna färdigställas, brandinspektion beställas, gardiner tvättas och gemensamma utrymmen möbleras.
Mangårdsvägen 20 ligger i ett lugnt område av tegelgula flerfamiljshus. Det är nära till både natur och till Flemingsberg med affärer, apotek, matställen och tågstation. Pendeltåget in till Stockholm city tar drygt 10 minuter. Hela hus nummer 20, som heter Mangården, består av stora fina lägenheter på två rum och kök med egen balkong eller uteplats. Här finns också en gemensam lägenhet och en lägenhet för medarbetarna som är på plats dygnet runt.
Johanna Kallins intresse för att jobba med personer med funktionsnedsättning väcktes när hon var au-pair i en familj i USA där ett barn hade Aspergers syndrom. När Johanna kom hem valde hon en högskoleutbildning i socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet. 2015 började hon jobba och var redan 2016 med och startade Nytidas gruppbostad Hermantorpsvägen. Nu är det alltså dags igen.
– Det är roligt och utmanande att starta nytt, att göra allting från början och att kulturen ännu inte är satt, säger Johanna.
Skapa förtroende
Marilou Donaire har jobbat inom LSS i hela sitt liv och har aldrig ångrat sitt yrkesval.
– Det är ett fantastiskt yrke där ingen dag är den andra lik. Utmaningen är att alltid jobba utifrån hur den enskilde personen vill ha det utan att blanda in sina egna värderingar om hur andra tycker att saker ska vara, säger hon.
Båda talar om hur viktigt det är att skapa förtroende och ha tålamod för att bygga relationer. Först då kan man vara med och bidra till att en person utvecklas såsom hen önskar.
– Vi måste också visa ödmjukhet för att hit kan det komma människor som haft många möten från att de varit små och är vana vid att personer de knyter an till försvinner. Därför måste vi skapa trygghet så att de boende vet att alla våra medarbetare är kompetenta och att oavsett vem som jobbar får de det stöd de önskar och behöver, säger Marilou.
– Vi får aldrig heller glömma att vi jobbar i någons hem, tillägger hon.

Egen lägenhet med stöd
Mangården vänder sig till personer med kognitiva svårigheter som vill och kan bo i en egen lägenhet men har behov av stöd. Vad och hur mycket man behöver hjälp med varierar från person till person.
– Man kan behöva hjälp med städning, att göra en inköpslista eller att någon följer med och handlar. Ibland kan man behöva samtalsstöd till exempel för att motivera inför ett läkarbesök. Om personen vill kanske vi också följer med som ett stöd för att lyssna in vad som sägs under besöket, säger Johanna.
För att flytta in på Mangården behövs ett beslut från en biståndshandläggare som har gjort en kartläggning och i en genomförandeplan, som är godkänd av den som flyttar in, har specificerat vilket stöd personen behöver. Genomförandeplanen följs upp två gånger om året eller vid behov.
Var och en har sin privata lägenhet men det finns också en gemensam lägenhet där de som vill kan samlas för middagar, husmöten och annat.
– Hur mycket man vill umgås varierar. Min erfarenhet är att det ofta finns en önskan både av att vara själv men också av att umgås och ibland även av att få hjälp att vidga sina vyer för att kunna utöka sitt umgänge eller våga prova nya saker, säger Johanna.
Om ett par veckor hoppas de att den första hyresgästen är på plats tillsammans med de nya medarbetarna. Marilou har en idé om att skapa ett gemensamt projekt för alla i huset.
– Eftersom hela huset är Mangårdens vore det kul om vi kunde göra en egen konstutställning i trapphuset, där alla som bor eller jobbar här får bidra så att huset verkligen ska kännas som vårt.
