porträtt Sofia Ribacka

Sofia Ribacka är boendestödjare på Lövängsgatans serviceboende.

Från praktik till anställning

Jag pluggade till socionom i Finland och fick möjlighet att göra en ledarskapspraktik under sex veckor tillsammans med Fredrik Ahlström som är verksamhetschef. Jag fick vara delaktig i hans vardag som verksamhetschef och följa honom överallt. Vi var på enheterna, på personalmöten och träffade boende, och jag fick till exempel hjälpa till att ringa in vikarier. I slutet av praktiken fick jag förfrågan om jag ville börja jobba på en av hans nyöppnade enheter.

Mitt andra hem

Det känns som att jag kommer till mitt andra hem när jag åker hit. Jag får träffa de boende unga vuxna vid frukosten innan de ska i väg på sysselsättning eller så umgås vi när de kommer hem. De har egna lägenheter och väljer själva när de vill komma hit till den gemensamma lägenheten som är öppen för alla där vi boendestödjare finns.  Det är en väldigt familjär känsla, vi äter ibland tillsammans, tittar på film och har aktiviteter. Det är en stor trygghet för de boende.

Utmaningar i jobbet

Utmaningen är att jobba med att motivera och stötta till aktivitet och sysselsättning. Det finns alltid hopp och glimtar av intresse och då provar vi. I personalgruppen tar vi hjälp av varandra för att bolla idéer eller tankar när det känns svårt.  Vi har personalmöte varannan vecka då vi träffas och pratar ihop oss. Vi har en väldigt fin stämning i gruppen och det är ett glatt gäng som känner varandra väldigt väl.

Handledarskap för nyanländ

Jag fick frågan kring att bli handledare för en nyanländ kille under 3 månader. Det har varit väldigt spännande att själv få agera handledare eftersom jag har fått handledning tidigare av andra. Alla handledare får gå en heldagsutbildning i mångfald/handledning.  Utifrån att vi jobbar med mycket fokus på det sociala umgänget på vårt boende så tänkte jag att det passar bra med en person som är nyfiken, utåtriktad, glad, varm och som kan sprida mycket positiv energi. Den här killen har alla egenskaperna. Han har varit väldigt nyfiken på oss och de boenden och intresset har varit stort även från de som bor här. I början fick han berätta mycket om sitt hemland. Han lagar mycket mat och har bjudit på etiopisk mat här på boendet för att alla skulle få prova.  Hans fokus har varit språket och han har praktiserat halvtid och parallellt läst SFI på halvtid. Vi på enheten har gemensamt planerat och delat handledarskapet även om jag har varit huvudansvarig.

Nya perspektiv

Det är roligt och spännande att vara handledare. Det har gett mig väldigt mycket personligen.

Man får ta den personens perspektiv och kan ofta se saker utifrån och därmed hitta förbättringssätt, till exempel för att ändra på rutiner. Kollegorna har tagit emot honom väldigt väl och för de boende har varit stolta och det har betytt väldigt mycket för dem att kunna hjälpa någon annan. Framförallt att har de fått stötta honom med svenskan och till exempel lära honom svenska sällskapsspel.

Läs mer om Lövängsgatans serviceboende

Lyssna